TURCAN: "Legea consumatorului vulnerabil trebuie transmisă urgent spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis"

J.P.
Politică / 14 septembrie 2021

"Legea consumatorului vulnerabil trebuie transmisă urgent spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis"

Legea consumatorului vulnerabil trebuie transmisă urgent spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că o nouă tergiversare va duce la o întârziere în adoptarea normelor metodologice, avertizează ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

"I-am cerut astăzi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ca proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic să fie trimis de urgenţă spre promulgare către preşedintele României şi, ulterior, spre publicare la Monitorul Oficial. Este vorba despre un act normativ care acordă sprijin financiar pentru mai mult de 500.000 de gospodării cu persoane vulnerabile, care trebuie ajutate de stat pentru a-şi putea achita facturile la iarnă. Legea consumatorului vulnerabil a primit votul Camerei Deputaţilor cu o săptămână în urmă, după aproape 4 luni de la aprobarea procedurii de urgenţă în Camera Deputaţilor! O nouă tergiversare a acestei legi, care trebuia trimisă de îndată preşedintelui către promulgare, va însemna şi o întârziere în adoptarea normelor metodologice şi, prin urmare, poate compromite aplicarea prevederilor ei la termenul stabilit, 1 noiembrie 2021. I-am semnalat lui Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil din ipostaza de candidat la preşedinţia PNL, ci în fiecare zi de mandat şi mai ales când este vorba despre adoptarea proiectelor de lege urgente şi esenţiale pentru beneficiari", a scris, marţi, ministrul de resort pe propria pagină de socializare.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe data de 7 septembrie 2021, în calitate de for decizional, proiectul Legii consumatorului vulnerabil, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare, fiind finanţate din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

Conform proiectului de lege adoptat, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează: 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei; 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei; 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei; 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei; 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei; 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei; 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei; 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei; 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei; 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei; 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

De asemenea, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vulnerabil sunt și cei cu venituri mai mari de 800 lei/membru de familie. Nu suntem de acord cu aceasta sintagma vulnerabil. Vulnerabili suntem toți!

    IARĂ EȘTI PE CONTRASENS ... ATENȚIE COSTĂ !!!

    Pi asta inseamna ca toti coloratii cu castele,care nu au venituri declarate vor avea platita factura de catre stat? Adica io ma duc la munca sa le platesc alora curentul? Asta-i liberalism sau comunism?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb