Turcia a intrat în a cincea zi de proteste

Ana Baciu
Internaţional / 4 iunie 2013

Pieţele se redresează

Protestele din Turcia continuă pentru a cincea zi consecutiv, iar demonstraţiile declanşate iniţial în Istanbul au cuprins, începând de duminică, mai multe regiuni din vestul, sudul şi sud-estul ţării, relatează sursele de presă internaţionale.

O importantă confederaţie sindicală din Turcia a iniţiat, astăzi, o grevă ce urmează să se desfăşoare timp de două zile, aceasta denunţând "practicile de teroare" folosite de stat împotriva protestatarilor.

Confederaţia Publică a Sindicatelor Lucrătorilor (KESK), care reprezintă 240.000 de muncitori, a declanşat o \"grevă de avertisment\", protestând faţă de represiunea poliţiei asupra a ceea ce a început sub forma unor manifestaţii paşnice.

Vicepremierul turc Bülent Arinç le-a prezentat, astăzi, scuze celor răniţi în cadrul mişcării de contestare a Guvernului, informează AFP.

\"Îmi prezint scuzele tuturor celor care au fost victimele violenţelor\", a declarat Bülent Arinç.

În decursul zilei de astăzi, Guvernul de la Ankara le-a cerut turcilor să înceteze manifestaţiile. \"Sunt convins că cetăţenii noştri, responsabili, vor înceta astăzi protestele; este ceea ce aşteptăm de la ei\", a mai declarat vicepremierul.

Poliţia a intervenit ieri, folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, încercând să oprească protestele.

Mai multe baricade de moloz au fost ridicate de-a lungul căilor navigabile pe Bosfor şi la intrarea în Piaţa Taksim din Istanbul, blocând traficul rutier. Grupurile de stânga au cerut demisia primului-ministru Erdogan, declarând: \"Indiferent ce se întâmplă, nu există cale de întoarcere\".

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a precizat, înainte să se deplaseze în Maroc, că protestele sunt manifestări extremiste şi un rezultat al activităţii duşmanilor seculari care sunt împotriva partidului său: \"Acesta este un protest organizat de către elemente extremiste. Noi nu le vom da nimic celor care sunt mână în mână cu terorismul\".

Erdogan efectuează în această perioadă o vizită de trei zile în regiunea Maghrebului.

Duminică seara, un tânăr a fost ucis la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţimea protestatarilor, iar în noaptea luni spre marţi un altul a fost împuşcat în timpul demonstraţiilor din sudul Turciei, potrivit surselor. În acest moment, nu se ştie cine a tras asupra tânărului, poliţia fiind în plină anchetă.

Confruntările din primele trei zile de proteste s-au soldat cu peste o mie de răniţi la Istanbul şi 700 la Ankara, potrivit ONG-urilor şi surselor medicale, citate de presă. Guvernul turc susţine, însă, că cifrele sunt exagerate.

Conflictul izbucnit vineri în Turcia a pornit de la decizia Guvernului de a transforma un parc într-un complex comercial. În parc se mai afla un monument dedicat lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne şi simbolul Turciei laice.

Economia Turciei a fost afectată de evenimentele recente, lira depreciindu-se la minimul ultimelor 17 luni faţă de dolar. Moneda a revenit, însă, pe creştere astăzi, câştigând 0,4%.

De asemenea, indicele bursier de referinţă din Turcia, XU100, a crescut în prima parte a zilei cu 4%, după ce, ieri, a coborât cu peste zece procente.

În această după-amiază, XU100 a avut o evoluţie relativ stabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb