Protestele din Turcia continuă pentru a cincea zi consecutiv, iar demonstraţiile declanşate iniţial în Istanbul au cuprins, începând de duminică, mai multe regiuni din vestul, sudul şi sud-estul ţării, relatează sursele de presă internaţionale.
O importantă confederaţie sindicală din Turcia a iniţiat, astăzi, o grevă ce urmează să se desfăşoare timp de două zile, aceasta denunţând "practicile de teroare" folosite de stat împotriva protestatarilor.
Confederaţia Publică a Sindicatelor Lucrătorilor (KESK), care reprezintă 240.000 de muncitori, a declanşat o \"grevă de avertisment\", protestând faţă de represiunea poliţiei asupra a ceea ce a început sub forma unor manifestaţii paşnice.
Vicepremierul turc Bülent Arinç le-a prezentat, astăzi, scuze celor răniţi în cadrul mişcării de contestare a Guvernului, informează AFP.
\"Îmi prezint scuzele tuturor celor care au fost victimele violenţelor\", a declarat Bülent Arinç.
În decursul zilei de astăzi, Guvernul de la Ankara le-a cerut turcilor să înceteze manifestaţiile. \"Sunt convins că cetăţenii noştri, responsabili, vor înceta astăzi protestele; este ceea ce aşteptăm de la ei\", a mai declarat vicepremierul.
Poliţia a intervenit ieri, folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, încercând să oprească protestele.
Mai multe baricade de moloz au fost ridicate de-a lungul căilor navigabile pe Bosfor şi la intrarea în Piaţa Taksim din Istanbul, blocând traficul rutier. Grupurile de stânga au cerut demisia primului-ministru Erdogan, declarând: \"Indiferent ce se întâmplă, nu există cale de întoarcere\".
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a precizat, înainte să se deplaseze în Maroc, că protestele sunt manifestări extremiste şi un rezultat al activităţii duşmanilor seculari care sunt împotriva partidului său: \"Acesta este un protest organizat de către elemente extremiste. Noi nu le vom da nimic celor care sunt mână în mână cu terorismul\".
Erdogan efectuează în această perioadă o vizită de trei zile în regiunea Maghrebului.
Duminică seara, un tânăr a fost ucis la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţimea protestatarilor, iar în noaptea luni spre marţi un altul a fost împuşcat în timpul demonstraţiilor din sudul Turciei, potrivit surselor. În acest moment, nu se ştie cine a tras asupra tânărului, poliţia fiind în plină anchetă.
Confruntările din primele trei zile de proteste s-au soldat cu peste o mie de răniţi la Istanbul şi 700 la Ankara, potrivit ONG-urilor şi surselor medicale, citate de presă. Guvernul turc susţine, însă, că cifrele sunt exagerate.
Conflictul izbucnit vineri în Turcia a pornit de la decizia Guvernului de a transforma un parc într-un complex comercial. În parc se mai afla un monument dedicat lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne şi simbolul Turciei laice.
Economia Turciei a fost afectată de evenimentele recente, lira depreciindu-se la minimul ultimelor 17 luni faţă de dolar. Moneda a revenit, însă, pe creştere astăzi, câştigând 0,4%.
De asemenea, indicele bursier de referinţă din Turcia, XU100, a crescut în prima parte a zilei cu 4%, după ce, ieri, a coborât cu peste zece procente.
În această după-amiază, XU100 a avut o evoluţie relativ stabilă.