Turcia a numit un nou director la fondul suveran

S.B.
Internaţional / 9 martie 2021

Turcia a numit un nou director la fondul suveran

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a înlocuit pe directorul general al fondului suveran al Turciei, continuând o restructurare la vârful instituţiilor economice care a început cu demisia directorului Bursei de valori de la Istanbul, informează Agerpres.

Potrivit unui decret prezidenţial publicat marţi în Monitorul Oficial, Arda Ermut a fost numit director general al fondului suveran al Turciei, înlocuindu-l pe Zafer Sonmez. În trecut Ermut a fost şeful biroului de investiţii din cadrul administraţiei prezidenţiale şi un membru al consiliului de administraţie de la fondul suveran.

Numirea unui nou director la conducerea fondului suveran al Turciei vine la o zi după demisia directorului Bursei de valori de la Istanbul, Mehmet Hakan Atilla, cel care în 2018 a fost condamnat în SUA pentru fraudă bancară şi eludarea sancţiunilor împotriva Iranului. Borsa Istanbul este deţinută de fondul suveran al Turciei.

Atât Hakan Atilla cât şi Zafer Sonmez au fost numiţi în funcţiile lor de ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, cel care timp de doi ani a fost ministru de Finanţe, până la demisia sa bruscă în luna noiembrie a anului trecut. Considerat altădată al doilea cel mai puternic om din Turcia şi un posibil succesor al lui Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak a provocat un cutremur politic în data de 8 noiembrie când şi-a anunţat demisia din guvern, citând motive de sănătate. În timp ce plecarea lui Albayrak a provocat o restructurare limitată la vârful instituţiilor importante din Turcia, ultimele plecări reprezintă o nouă serie de schimbări de amploare la vârful unor importante organizaţii financiare.

Turcia a înfiinţat fondul suveran în 2016 şi l-a mandatat să joace un rol important în investiţiile care sunt prea mari pentru sectorul privat. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, Fondul suveran al Turciei gestionează active în valoare de 177 miliarde lire turceşti (aproximativ 19 miliarde euro) în aproximativ 20 de companii, precum compania aeriană Turkish Airlines şi băncile Ziraat şi Halkbank, potrivit Agerpres.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb