• Halk Bankasi şi Vakiflar Bankasi primesc capital nou pentru stimularea împrumuturilor corporative
Fondul suveran al Turciei va injecta aproximativ două miliarde de dolari în două instituţii creditoare administrate de stat, în vederea consolidării bilanţurilor acestora, anunţă Bloomberg, menţionând că guvernul de la Ankara urmăreşte să stimuleze împrumuturile către societăţi, înainte de alegerile de anul viitor.
Turkiye Halk Bankasi AS şi Turkiye Vakiflar Bankasi TAO au anunţat majorări de capital în care titlurile lor vor fi vândute prin plasamente private către Turkiye Varlik Fonu, fondul suveran cunoscut şi sub numele de TWF, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la ambii creditori. Băncile vor strânge astfel, fiecare, câte 13,4 miliarde de lire turceşti (990 de milioane de dolari), conform documentelor depuse săptămâna trecută la Bursa din Istanbul.
"Majorarea de capital va ajuta la acoperirea deficitului de capital existent în Vakiflar şi Halkbank, şi poate susţine un volum limitat de noi împrumuturi", a declarat, conform Bloomberg, Cagdas Dogan, analist bancar la BGC Partners din Istanbul, adăugând: "Pe măsură ce se apropie alegerile, banca ar putea avea nevoie de mai mult capital".
Guvernul turc s-a bazat pe băncile de stat ca să menţină fluxul de creditare în economie, astfel încât să compenseze impactul pandemiei. Dar, declinul masiv al lirei a erodat rezervele de numerar ale băncilor, ceea ce a obligat autorităţile să injecteze capital în acestea pentru a treia oară din 2019. Lira turcească s-a depreciat cu 44% anul trecut, criza monedei intensificându-se după ce banca centrală a început să reducă ratele dobânzilor, în septembrie.
Fondul suveran al Turciei a injectat 6,7 miliarde de dolari pentru sprijinirea creditorilor de stat în două runde separate în 2019 şi 2020, pe care le-a finanţat prin vânzări de obligaţiuni realizate de către Ministerul Trezoreriei şi Finanţelor către băncile de pe piaţa locală.
• Acţiunile Halkbank şi Vakifbank, în declin
Halkbank a informat, într-un comunicat, că va folosi veniturile din majorarea de capital pentru acordarea de împrumuturi companiilor, notează Bloomberg, adăugând că Vakifbank îşi propune să-şi consolideze capitalul "faţă de fluctuaţiile care pot apărea în condiţiile pieţei globale" şi ca urmare "a deteriorării imprevizibile a activelor". Vakifbank mai urmăreşte să genereze o capacitate suplimentară de numerar pentru creşterea viitoare.
Acţiunile Vakifbank au coborât cu 1,3% ieri, pe piaţa din Istanbul, la ora locală 16.22, atingând 3,77 lire turceşti, iar cele ale Halkbank - cu 1,6%, la 4,85 lire. Indicele major Borsa Istanbul 100 era, de asemenea, în declin la ora menţionată, pierzând 1,4% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.
• Rata medie de adecvare a capitalului băncilor de stat din Turcia a scăzut în 2021
În pofida celor două injecţii anterioare realizate de Turcia în băncile de stat, rata medie de adecvare a capitalului acestora a scăzut la 17% la sfârşitul anului trecut, de la 18% la finele lui 2019, potrivit celor mai recente date ale autorităţii de supraveghere bancară din ţară, preluate de Bloomberg.
În condiţiile în care se pregăteşte de alegerile de anul viitor, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, luna trecută, un pachet de 60 de miliarde de lire în cadrul Fondului de Garantare a Creditelor, prin care companiile ar putea accesa împrumuturi susţinute de guvern.
Ministrul Trezoreriei şi Finanţelor, Nureddin Nebati, le-a spus investitorilor, săptămâna trecută, că împrumuturile acordate întreprinderilor, ca parte a acestui program, pot fi majorate dacă este necesar.
• Profitul net al băncilor turceşti s-a apropiat de 6 miliarde de euro în 2021
Profitul net al sectorului bancar din Turcia a crescut la 92,1 miliarde de lire (6,8 miliarde de dolari/5,9 miliarde de euro) în 2021, de la 58,5 miliarde de lire în 2020, arată datele Agenţiei de Reglementare şi Supraveghere Bancară a ţării (BDDK), conform seenews.com.
Activele totale ale sectorului bancar turc au atins, la sfârşitul anului trecut, 9,2 trilioane de lire, în creştere de la 6,1 trilioane de lire la finele lui 2020, potrivit datelor menţionate.
Conform BDDK, împrumuturile acordate de băncile din Turcia au totalizat 4,9 trilioane de lire în 2021, comparativ cu 3,6 trilioane de lire în 2020, iar raportul dintre creditele neperformante şi totalul împrumuturilor era de 3,15% la finele anului trecut, faţă de 4,08% cu un an mai devreme.
Depozitele din băncile Turciei au crescut la 5,3 trilioane de lire în 2021, de la aproape 3,5 trilioane de lire în 2020.
La sfârşitul anului 2021, în Turcia operau 53 de bănci, în care lucrau mai bine de 201.300 de persoane.
• Turcia are ca ţintă o creştere "echilibrată" a PIB în 2022
Turcia urmăreşte o creştere economică "echilibrată", cu o îmbunătăţire a perspectivelor inflaţiei, potrivit Consiliului de Coordonare a Economiei de la Ankara, reunit luna trecută, anunţă hurriyetdailynews.com.
Consiliul estimează că economia Turciei a crescut cu peste 10% anul trecut şi preconizează că toate deciziile luate în conformitate cu Modelul Economic al ţării - anunţat în noiembrie 2021 ca o nouă abordare bazată pe rate mai mici ale dobânzilor şi pe exporturi şi producţie mai mari - vor fi implementate rapid şi eficient.
Dar, Tim Ash, strateg pentru pieţe emergente la BlueBay Asset Management din Londra, declară, potrivit ekathimerini.com, că preşedintele Erdogan pune în pericol economia Turciei, ducând o politică economică "neortodoxă", în speranţa că îşi va putea inversa declinul din sondajele de opinie şi îşi va menţine vii şansele de realegere în fruntea ţării, în 2023.
• Calificativul suveran al Turciei, retrogradat de Fitch
Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a modificat în sens negativ calificativul suveran acordat Turciei la "B plus", de la "BB minus", adică cu patru trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii. Perspectiva asociată ratingului Turciei este una "negativă", ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare a calificativului este posibilă în perioada următoare.
Fitch şi-a argumentat decizia astfel: "Mixul expansionist de politică monetară - care include dobânzi reale negative semnificative - ar putea consolida inflaţia la niveluri ridicate, creşte expunerea finanţelor publice la deprecierea cursului de schimb şi inflaţie, şi eventual ar afecta încrederea internă şi realimenta presiunile la adresa rezervelor internaţionale".
Fitch se aşteaptă ca inflaţia în Turcia să ajungă la 38% la finele lui 2022, iar pe parcursul acestui an rata medie a inflaţiei să fie de 41% - a doua cea mai ridicată inflaţie înregistrată de toate statele cărora Fitch le acordă un rating suveran. Pentru 2023, previziunea Fitch arată o inflaţie de 28% în Turcia.
În ianuarie 2022, inflaţia din Turcia a fost de 48%.
Ministrul Trezoreriei şi Finanţelor de la Ankara, Nureddin Nebati, afirmă că Turcia îşi propune să reducă inflaţia prin creşterea producţiei şi a exporturilor.
Preşedintele Turciei a anunţat, de asemenea, o reducere cu 7 puncte procentuale a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimentele de bază. Conform spuselor lui Recep Tayyip Erdogan, TVA pentru aceste alimente va fi redusă la 1% de la 8%, decizia în acest sens intrând în vigoare ieri, potrivit hurriyetdailynews.com.
Erdogan a mai declarat că guvernul se aşteaptă ca societăţile alimentare să-şi diminueze preţurile, subliniind: "Nu vom lăsa inflaţia să ne zdrobească naţiunea".
• Deficit de cont curent de 3,84 miliarde de dolari în Turcia, în decembrie 2021
Balanţa de cont curent a Turciei a înregistrat un deficit de 3,84 miliarde de dolari în decembrie 2021, în creştere cu 401 de milioane de dolari faţă de anul precedent, potrivit datelor publicate vineri de banca centrală a Turciei, citate de hurriyetdailynews.com.
În noiembrie 2021, deficitul de cont curent al Turciei s-a situat la 2,68 miliarde de dolari, conform sursei menţionate.
Programul economic pe termen mediu al Turciei include o ţintă de deficit de cont curent de 2,2% din PIB în acest an. Guvernul de la Ankara estimează că PIB-ul ţării va depăşi 850 de miliarde de dolari în 2022.
Pentru anul viitor, banca centrală de la Ankara anticipează că Turcia va avea excedent de cont curent.