TURCIA: Mai mulţi soldaţi ucişi într-un atac de anvergură al PKK

Andrei Stan
Internaţional / 7 septembrie 2015

Actualizare 11:48 Lira turcească, minim record după atacul PKK

Lira turcească s-a devalorizat astăzi la un minim record, iar acţiunile au scăzut, după ce separatiştii kurzi au ucis duminică 16 soldaţi, amplificând îngrijorările referitoare la securitatea din Turcia, relatează Bloomberg.

Lira a scăzut cu până la 1,3%, la 3,0465 unităţi pentru un dolar, fiind tranzacţionată ulterior în declin cu 0,9%. Indicele Borsa Istanbul 100 a coborât pentru a doua şedinţă consecutiv, cu 1,3%, la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.

Lira s-a depreciat cu 23% în acest an, pe fondul încălcării unui armistiţiu între armata turcă şi militanţii kurzi care vor autonomie, în timp ce Turcia se îndreaptă spre al doilea rând de alegeri din ultimele şase luni.

"În timp ce tensiunile interne din Turcia escaladează, lira va continua să rămână sub presiune", a declarat Marc Ostwald, analist la ADM Investor Services International în Londra.

(S.A.)

-------------

Mai mulţi soldaţi turci au fost ucişi duminică seară într-un atac atribuit rebelilor kurzi din Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul Turciei, informează media locale, citate de AFP.

Numărul soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în atacul produs în localitatea Daglica nu a fost precizat, dar prim-ministrul islamo-conservator Ahmet Davutoglu a convocat o reuniune de securitate de urgenţă la Ankara cu reprezentanţii principalelor autorităţi civile şi militare.

Reuters scrie că PKK a anunţat uciderea a 15 militari turci într-un atac asupra unui convoi de vehicule blindate din provincia Hakkari, dar precizează că bilanţul morţilor nu a fost confirmat de autorităţi.

Într-o intervenţie la postul de televiziune privat A Haber, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a declarat "consternat" de acest atac, indicând că s-a produs în timpul unei operaţiuni de "curăţare" a forţelor armate asupra poziţiilor PKK.

"Incidentul s-a produs în timpul unei operaţiuni de curăţare. A fost comis un atac cu mină", a declarat acesta, promiţând un răspuns "decisiv".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb