Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda de referinţă, cu mai mult decât erau aşteptările, până la 25%, semnalând că este dispusă să îşi respecte noul angajament de a reduce inflaţia prin politica sa monetară, potrivit News.ro.
Dobânda de politică monetară era anterior de 17,5%.
Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a dobânzii la 20%.
În tranzacţii volatile după anunţarea noii dobânzi cheie, lira turcească a câştigat teren faţă de dolarul american şi euro.
Dolarul a fost cu aproximativ 5,3% mai scăzut faţă de liră la ora 15:40, ora Londrei, iar euro a fost în declin cu 5,9% faţă de liră.
Într-o declaraţie de joi, comitetul băncii centrale din Turcia a declarat că "a decis să continue procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cursul dezinflaţiei cât mai curând posibil, a ancora aşteptările inflaţioniste şi a controla deteriorarea comportamentului preţurilor".
Ratele ferme ale inflaţiei în curs de desfăşurare au împins banca centrală să-şi revizuiască recent prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului de la 22,3% la 58%.
Joi, banca a declarat că se aşteaptă ca inflaţia de la sfârşitul anului să se afle "în limita superioară a intervalului de prognoză".
Inflaţia a încetinit de când a atins un vârf de 85% în octombrie 2022, dar a accelerat de la 38% în iunie anul acesta la aproape 48% în iulie.
Banca centrală a atribuit joi instabilitatea continuă a inflaţiei naţionale cererii interne puternice, presiunilor salariale, ratelor de schimb, inflaţiei persistente a serviciilor şi reglementărilor fiscale.
Direcţie nouă
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a numit în iunie pe fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan în funcţia de guvernator al băncii centrale, indicând o îndepărtare de la politica controversată de scădere a ratelor dobânzilor pe măsură ce inflaţia a crescut.
De atunci, banca centrală a anunţat majorări ale ratelor dobânzilor în iunie şi iulie, deşi mişcarea din iulie a fost sub aşteptările pieţei.
Liam Peach, economist senior pe pieţele emergente la Capital Economics, a declarat într-o notă de joi că cea mai recentă mişcare a dobânzii "ar ajuta în mare măsură să-i asigure pe investitori că revednirea la politici ortodoxe este pe drumul cel bun".
Peach a spus că a crescut incertitudinea privind perspectivele dobânzii cheie şi că acum este plauzibil ca aceasta să depăşească 30% în lunile următoare.
"În ceea ce priveşte perspectivele macroeconomice ale Turciei, majorarea dobânzii ar putea schimba jocul, deschizând calea pentru ca banca centrală să ducă dobânzile la un nivel mult mai ridicat şi să abordeze dezechilibrele macroeconomice ale Turciei", a spus el.
"Dacă preşedintele Erdogan a fost de acord cu această decizie este o altă problemă şi pur şi simplu nu putem exclude demiterea guvernatorului Erkan ca urmare a acestei mişcări", a adîugat acesta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 08:51)
Pana la urma au ajuns si turcii la concluzia ca nu poti trai din printarea de bani.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 09:06)
Turcii nu printează bani.
Devalorizarea lirei pare
1. o politică intenționata
Ei au o populație tânără și par să își permită lucrul acesta , în anumite limite
2.Totusi amploarea devalorizării din ultimii ani indica tocmai că cei care ...printează bani, adică USA nu a mai băgat și acolo bani falși.
Turcia are o situație economică și o perspectivă mult peste Romania
Și totuși leul , pentru că suntem slugi cuminți, e ...stabil.
Ceva ..pedepsire s-a încercat și la unguri cu forintul, care însă și-a revenit , caci, pe fundamente (ex deficite) economia Ungariei e mai solida decât a Italiei sau UK.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 14:56)
Turkey is printing its highest-denominated banknote at the fastest rate on record, flooding the country with cash as inflation of over 80% forces consumers and businesses to pay more for less. The number of 200 lira ($10.73) notes in circulation almost doubled year on year in November, the highest since their printing began
sURSA: BLOOMBERG.
Dar niic macar nu m-am informat inainte pt ca n-ai cum sa ai asa infaltie fara printare de bani. de fapt n-ai cum sa ai inflatie mare fara printare de bani punct. a ca intr-un an nu se fac bananele si-s sumpe ok. dar scumpiri in masa care nu se mai termina sunt de la printarea de bani. inclusiv la noi in draga Romania.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 19:20)
Tipărirea de bani se referea aici la ce au făcut americanii cu QE sau BCE. Sau Banca Japoniei
Nici măcar nu se au tipărit bancnote fizic in SUA
Nu cunosc detalii dar mă îndoiesc că Banca Turciei cumpără datorie a guvernului turc cu bani < noi >, falși adică.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 20:51)
Tiparirea se refdera la orice fel de tiparire. ca e fizica de bancnote, sau qe. efectul conteaza nu forma. se inunda piata cu bani, din acei bani guvernul isi acopera niste cheltuieli.
de exemplu erdogan inainte de alegeri promitea oricine vrea sa iasa la pensie acum, indiferent de varsta sa iasa, si altele. din printed money
Americanii, Japonezii sunt democratii, il vezi pe Powel cum da interviuri, il vezi in parlament ce spune sunt datele publice.La japo la fel. chiar si la bce.. uk. Cu totul diferit decat turcia/romania si altele. de-aia unii au impresia ca NUMAI AMERICANII TIPARESC.NUUU, doar ca ei dau socoteala public, sunt transparenti, restul fac pe ascuns. dar se vad consecintele chiar dc tin ascuns. ok
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 25.08.2023, 09:25)
Leul jerpelit al lui Manole are dobanda aproape cat a dolarului.
Sau dolarul jerpelit are dobanda cat leul lui Manole?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 25.08.2023, 14:43)
Si rubla noastra a luat apa, se scufunda! Fa-te ca lucrezi Putin!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 14:57)
ma mir si eu