Autorităţile din Turcia poartă negocieri cu Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange) şi Nasdaq pe marginea unor posibile parteneriate strategice cu Bursa din Istanbul, care ar putea duce la vânzarea unei deţineri din piaţa turcă, potrivit afirmaţiilor făcute ieri de vicepremierul de la Ankara, Ali Babacan.
"Purtăm discuţii cu Londra şi Nasdaq pentru parteneriate strategice cu Bursa din Istanbul", a spus Babacan, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Istanbul.
Odată ce Bursa din Turcia va stabili un partener strategic, va căuta oportunităţi de cooperare cu alte pieţe pentru listări încrucişate sau indici comuni.
Anul trecut, preşedintele Bursei din Istanbul, Ibrahim Turhan, afirma că vrea să realizeze parteneriate strategice până la jumătatea acestui an, iar în acest sens sunt interesate atât pieţe externe de acţiuni, cât şi companii tehnologice, administratori de fonduri suverane de investiţii şi bănci de investiţii.
În prezent, Ibrahim Turhan spune că negocierile continuă cu organizaţii internaţionale printre care se mai numără Deutsche Boerse şi CME Group. "Obiectivul nostru este să finalizăm discuţiile până în iulie, respectiv să ajungem să semnăm un memorandum de înţelegere", a menţionat Turhan.
Amintim că, în luna aprilie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat noua bursă din ţară, Borsa Istanbul, care reuneşte Istanbul Stock Exchange, piaţa aurului - Istanbul Gold Exchange - şi piaţa derivatelor din Izmir - Derivatives Exchange. La momentul respectiv, oficialul turc a declarat: "În SUA, centrul politic este Washington, iar cel financiar - New York. În Turcia, Ankara este centrul politic, iar Istanbulul merită să devină centrul financiar".
Conform planului de fuziune Istanbul Stock Exchange - Gold Exchange - Derivatives Exchange, cele trei pieţe şi-au lansat tranzacţiile sub un management unic în aprilie, însă această unificare îşi va produce efectele din luna iunie. Fuziunea celor trei entităţi reprezintă un pas important în planul guvernului de la Ankara privind privatizarea Borsa Istanbul. Bursa din Turcia ar trebui să devină o companie publică până la finele lui 2015.
Statul vrea să păstreze 49% din Borsa Istanbul, iar o participaţie de până la 41% va fi pusă în vânzare. Restul de 10% este controlat de alţi investitori.
Capitalizarea de piaţă a companiilor listate la Borsa Istanbul este de circa 340 de miliarde dolari, din care aproape o treime aparţine societăţilor bancare. Conducerea bursei ţinteşte o capitalizare totală de 1.000 miliarde dolari, în anii viitori.
1. parca BVB era cu Bursa din Londra
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2013, 07:11)
a declarat Dan Paul acum vreo doua saptamani ca bursa din Londra vrea fratie sau prietenie cu BVB si acum se duce sa se lege cu bursa din Turcia. Totusi, Bursa de la Bucuresti e numarul 1, nu are nevoie de aliati sau parteneri, se descurca si singura