Turcia se oferă să găzduiască eventuale discuţii Ucraina-Rusia

S.B.
Internaţional / 25 februarie

Turcia se oferă să găzduiască eventuale discuţii Ucraina-Rusia

Turcia a declarat luni că este pregătită să găzduiască eventuale discuţii între Ucraina şi Rusia şi spune că va sprijini orice iniţiativă care să conducă la pace. În privinţa candidaturii Ucrainei la NATO îndeamnă la realism şi în acelaşi timp îi sfătuieşte pe europeni să-şi reducă dependenţa de SUA, informează news.ro.

Turcia, membră NATO, a intermediat discuţiile între părţile beligerante la câteva luni după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, contribuind la asigurarea unui acord pentru trecerea în siguranţă a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Vorbind alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat în vizită la Ankara în ziua în care se împlineau trei ani de la invazia rusă în Ucraina, ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat că Turcia apreciază iniţiativa americană pentru pace ca o abordare "orientată spre rezultate", dar a repetat că ambele părţi trebuie să participe la discuţiile pentru găsirea unei soluţii.

"În acest cadru, suntem pregătiţi să contribuim cu toate formele de sprijin pentru ca pacea să fie obţinută prin discuţii. Suntem pregătiţi să găzduim aceste discuţii, aşa cum am făcut-o şi înainte", a declarat Fidan.

Deşi nu a repetat poziţia de lungă durată a Ankarei de susţinere a integrităţii teritoriale a Ucrainei, preşedintele turc Tayyip Erdogan a făcut acest lucru într-un mesaj video separat care marca cei trei ani de la invazia rusă.

Întrebat despre garanţiile de securitate pe care Ucraina le-a cerut Statelor Unite şi partenerilor occidentali pentru a pune capăt războiului, Fidan a declarat că Ankara este "pregătită să facă orice pas care contribuie la pace, în principiu".

Lavrov a declarat că poziţia Rusiei cu privire la condiţiile necesare pentru a pune capăt războiului nu s-a schimbat şi că renunţarea la candidatura Ucrainei pentru aderarea la NATO nu este negociabilă. El s-a întâlnit ulterior cu preşedintele Erdogan.

Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Turcia pentru discuţii cu Erdogan săptămâna trecută, în aceeaşi zi în care reprezentanţii SUA şi ai Rusiei s-au întâlnit la Riad pentru discuţii menite să pună capăt războiului, fără participarea Kievului însă.

Duminică, Zelenski a declarat că vede Turcia ca un garant important al securităţii pentru Ucraina.

Turcia îndeamnă la realism cu privire la candidatura Ucrainei la NATO, invocând probleme de securitate.

"Nu ne-ar deranja dacă vor să devină membri NATO, dar trebuie să fim foarte realişti", a declarat ministrul turc de externe Hakan Fidan într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Când a fost întrebat dacă noua administraţie Trump a schimbat poziţia SUA, Fidan a remarcat: "Nu sunt sigur dacă şi administraţia anterioară a fost în favoarea aderării Ucrainei la NATO. Deci, cred că nu există o nouă politică în această privinţă".

Discuţiile privind ambiţiile NATO ale Ucrainei continuă între Turcia, partenerii europeni şi oficialii ucraineni, a mai spus el.

"Trebuie să înţelegem un fapt. Ucrainenii cer aderarea la NATO, dar nu de dragul de a fi membru NATO. Este doar pentru a vedea o garanţie de securitate pentru propria lor ţară", a arătat el. "Cred că acum garanţia de securitate pentru a nu vedea războiul reapărând este una dintre chestiunile principale pe care le discutăm în cadrul negocierilor", a precizat el. "Deci, în cazul ucrainenilor, una dintre modalităţile pe care doresc să le vadă este aderarea la NATO, dacă nu, crearea unei mari coaliţii internaţionale care să se desfăşoare de-a lungul liniilor de contact. Sau ruşii ar putea avea idei diferite pentru garanţii şi garanţii de securitate", a spus el.

Cu privire la apelurile preşedintelui american Donald Trump pentru o "încetare imediată a focului", Fidan a subliniat dimensiunea morală a conflictului. "A început ca o problemă geostrategică, dar acum devine o problemă morală majoră", a spus Fidan. "În epoca modernă, umanitatea permite asemenea pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri. Dl. Trump are dreptate să vrea ca războiul să înceteze, dar cum vom face asta? Cum îl vom opri? O altă întrebare la care oamenii lucrează în prezent este aceasta", a continuat şeful diplomaţiei de la Ankara.

Fidan a subliniat, de asemenea, preocupările din Europa cu privire la schimbarea abordării SUA, odată cu noua administraţie Trump.

"Aceasta este o evoluţie foarte izbitoare şi i-a îngrijorat puţin pe mulţi dintre aliaţii noştri europeni. De la începutul războiului din Ucraina, aceştia au lucrat în principal la un plan cu administraţia Biden. Acum, Trump şi administraţia sa propun un plan diferit", a recunoscut el.

El crede că trebuie să aibă loc "o mulţime de restructurări şi discuţii" şi şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dependenţa istorică a Europei de SUA, spunând: "Reducerea dependenţei de SUA îi va face - şi pe noi toţi - mai rezistenţi la crizele economice şi geopolitice".

"Prietenii noştri europeni au început discuţii între ei şi există discuţii şi în cadrul NATO. Odată ce ambele părţi îşi formează opiniile, vor începe să discute între ele. Din câte am înţeles, unii lideri europeni precum (preşedintele francez Emmanuel) Macron şi (premierul britanic Keir) Starmer vor merge la Washington şi se vor întâlni cu preşedintele Trump. Ei vor merge şi vor discuta aceste chestiuni", a arătat Fidan.

În ceea ce priveşte posibilele căi de urmat în conflictul din Ucraina, acesta a afirmat că una se concentrează pe oprirea războiului, în timp ce cealaltă abordează relaţiile mai ample dintre SUA şi Rusia. Fidan a subliniat că abordarea lui Trump privind îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia ar trebui să includă soluţionarea corespunzătoare a conflictului din Ucraina.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7536
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3029
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0007
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.0238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb