Turcia şi Grecia au convenit să îşi îmbunătăţească relaţiile în contextul invaziei Rusiei în Ucraina

Turcia şi Grecia au convenit să îşi îmbunătăţească relaţiile în contextul invaziei Rusiei în Ucraina

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 14 martie 2022

Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit duminică, în timpul unor discuţii, să îşi îmbunătăţească relaţiile, în pofida dezacordurilor de lungă durată dintre cele două state membrie ale NATO, a anunţat Ankara, informează news.ro.

Ambele ţări au roluri cheie de jucat în schimbarea situaţiei de securitate din Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar cooperarea lor sporită ar avea beneficii pentru regiune, a spus preşedinţia turcă într-un comunicat.

Turcia are o frontieră maritimă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în Marea Neagră, are relaţii bune cu ambele ţări şi s-a oferit să medieze în conflict.

După o pauză de cinci ani, Grecia şi Turcia au convenit anul trecut să reia discuţiile exploratorii pentru a aborda propriile diferenţe din Marea Mediterană, dar s-au înregistrat puţine progrese până acum.

"În ciuda dezacordurilor dintre Turcia şi Grecia, s-a convenit în cadrul întâlnirii să fie menţinute deschise canalele de comunicare şi să se îmbunătăţească relaţiile bilaterale", se arată în comunicat.

"Arătând că Turcia şi Grecia au o responsabilitate specială în schimbarea arhitecturii de securitate europene odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, întâlnirea s-a concentrat pe beneficiile reciproce şi regionale ale creşterii cooperării dintre cele două ţări", a adăugat comunicatul.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţie specială".

Ankara şi Atena au fost în dezacord de ani de zile pe mai multe probleme, de la revendicările maritime conflictuale mediteraneene la spaţiul aerian şi migraţie.

Grecia a spus că ambele părţi au subliniat construirea unei agende pozitive în principal în domeniul economiei, unde speră să facă progrese în lunile următoare.

"Avem diferenţe mari care nu pot fi depăşite chiar aşa", i-a spus Mitsotakis Patriarhului Ecumenic Bartolomeu după întâlnirea cu Erdogan.

"Cred că am pus bazele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre", a spus el, adăugând că, dacă vor exista progrese bune, Grecia ar putea organiza în toamnă o reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt, un mecanism instituit de cele două ţări în 2010 pentru apropierea lor.

Ţările au ajuns aproape de o confruntare în 2020, când Turcia a trimis o navă de foraj în apele mediteraneene contestate.

Situaţia s-a atenuat după ce Ankara a retras vasul, iar cele două state vecine au reluat discuţiile bilaterale în ianuarie 2021.

Cele două părţi au făcut puţine progrese în timpul a 60 de runde de discuţii care au avut loc din 2002 până în 2016.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb