Discuţiile dintre Turcia, Finlanda şi Suedia cu privire la aderarea ţărilor nordice la NATO vor continua, iar summitul alianţei care va avea loc la Madrid săptămâna viitoare nu este un termen limită, a declarat Turcia după discuţiile care au avut loc ieri la Bruxelles, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Finlanda şi Suedia au solicitat aderarea la NATO ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. Candidaturile au întâmpinat opoziţia Turciei, deranjată de sprijinul pe care Helsinki şi Stockholm îl acordă militanţilor kurzi şi de embargoul impus vânzărilor de arme către Ankara.
"Săptămâna trecută, Turcia a declarat că documentele pe care le-a primit de la Suedia şi NATO ca răspuns la cererile scrise anterioare pe care le-a prezentat celor doi candidaţi sunt departe de a-i îndeplini aşteptările, iar orice negociere trebuie să abordeze mai întâi preocupările Ankarei.
Adresându-se reporterilor la Bruxelles alături de adjunctul ministrului de externe Sedat Onal, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin a spus că Ankara se aşteaptă ca Suedia să ia măsuri imediate cu privire la acţiunile Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în ţara sa. Orice progres în ceea ce priveşte candidaturile celor două ţări nordice "depinde acum de direcţia şi viteza cu care aceste ţări vor lua măsuri". Discuţiile de la Bruxelles cu oficiali suedezi, finlandezi şi NATO au avut loc într-o "atmosferă deschisă şi sinceră"."Pe măsură ce vedem aceşti paşi, vom avea cu toţii ocazia să evaluăm direcţia acestui proces", a spus el.
Sedat Onal a declarat că Turcia se aşteaptă la o schimbare de abordare din partea Suediei şi a Finlandei. Ankara are nevoie de "promisiuni cu efecte obligatorii", care să răspundă preocupărilor sale."Nu ne vedem limitaţi de niciun calendar. Viteza şi amploarea acestui proces depind de modul şi viteza acestor naţiuni de a ne îndeplini aşteptările", a spus el.
Petri Hakkarainen, consilier pentru politică externe şi securitate al preşedintelui Finlandei şi şeful delegaţiei finlandeze la discuţiile de la Bruxelles, a declarat că părţile au făcut "progrese clare" pe anumite aspecte. Va fi însă nevoie de timp pentru a ajunge la o înţelegere cu ceilalţi, a adăugat el.
Liderii NATO se vor reuni în cadrul unui summit la Madrid, în perioada 29-30 iunie.
Aderarea unei ţări la NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri. Turcia este un aliat NATO de peste 70 de ani şi are a doua cea mai mare armată a alianţei.