Turcia vrea să devină acţionar al gazoductului TAP

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 septembrie 2013

Turcia vrea să devină acţionar al gazoductului TAP

Turcia intenţionează să achiziţioneze o participaţie la proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), utilizând fie compania de stat Botas fie altă companie, a declarat, ieri, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, transmite cotidianul Sabah. TAP a câştigat licitaţia pentru transportul gazelor azere, în detrimentul Nabucco West. Potrivit Agerpres, Taner Yildiz a subliniat: "Anterior, consorţiul TAP a propus Botas să preia o participaţie de 15% la acest proiect. Acum intenţionăm să reanalizăm această propunere".

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma să transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse în Azerbaidjan de consorţiul Shah Deniz până în Europa, via o conductă cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma să ajungă până în Italia, via Grecia şi Albania. TAP este derulat de un consorţiu compus din companiile Axpo (Elveţia) şi Statoil (Norvegia), fiecare cu o participaţie de 42,5%, şi grupul german E.ON Ruhrgas (15%).

Deşi consorţiul Nabucco a anunţat că va cheltui 20 de milioane de euro pentru închiderea controlată, ministrul turc al Energiei a apreciat că proiectul gazoductului Nabucco nu a murit iar Turcia analizează în continuare subiectul implementării sale. "Având în vedere creşterea cererii pentru gaze naturale în Uniunea Europeană, Turcia este sigură că proiectul Nabucco va fi şi el implementat", a apreciat Taner Yildiz. El a subliniat că Nabucco şi TAP nu sunt rivali ci pot exista în paralel ca proiecte care se completează reciproc.

Potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, în anul 2030, Uniunea Europeană va avea nevoie de 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Transgaz a precizat, luna trecută, că a constituit un provizion de 110,7 milioane de lei în urma deciziei consorţiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept rută de transport al gazelor spre Europa, urmând ca alte 6,6 milioane de lei să fie cheltuite pentru rezilierea contractelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb