Turcu: "Niciun club de fotbal din ţară nu se poate lista la bursă"

CĂTĂLIN DEACU, DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2011

Turcu: "Niciun club de fotbal din ţară nu se poate lista la bursă"

La marile burse internaţionale, fonduri de investiţii din lumea arabă oferă miliarde de euro pentru preluarea unor cluburi de fotbal

În ţara noastră, lipsa profiturilor pare principalul impediment pentru listare

Niciun club profesionist de fotbal din ţară nu îndeplineşte, momentan, condiţiile pentru listarea la bursă, consideră omul de afaceri Vasile Turcu, patronul holdingului Romconstruct şi acţionar minoritar al "FC Dinamo 1948" SA.

Vasile Turcu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Confederaţiei Patronale din Industrie "CONPIROM", este unul dintre adepţii finanţării cluburilor de fotbal pe piaţa de capital, însă domnia sa este sceptic că o echipă autohtonă va reuşi acest lucru în perioada imediat următoare. Vasile Turcu ne-a declarat: "Cluburilor de la noi din ţară le este foarte greu să se listeze pentru că nu îndeplinesc o serie de condiţii elementare, unul dintre acestea fiind profitul. De altfel, câte cluburi de fotbal din Liga 1 cunoaşteţi să fi făcut profit în ultima vreme? Să presupunem că un club s-ar lista la bursă şi ar scoate la vânzare un număr de acţiuni. Ce investitor ar cumpăra aceste acţiuni, dacă nu are garanţia că într-un anumit termen stabilit va obţine profit? Nu cred că în viitorul apropiat vom avea vreun club de fotbal care se va finanţa de pe piaţa de capital".

Turcu mai spune că, din cauza crizei, nici situaţia pe bursă a unora dintre societăţile extrem de atractive pentru investitori nu mai este aşa de bună. "Ce şanse ar avea un club de fotbal cu probleme să obţină finanţare pe piaţa de capital, în contextul în care sunt societăţi profitabile la care numărul de tranzacţii a scăzut?", mai spune Turcu. Iar statisticile burselor de la noi privind numărul de tranzacţii zilnice îi dau dreptate. În 2010, la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de 21,9 milioane lei, mult mai mică de cât cea a competitorilor săi din regiune.

Cluburile noastre tatonează piaţa de capital

Ideea utilizării pieţei de capital ca sursă de finanţare pentru cluburile noastre de fotbal a devenit tot mai pe placul patronilor după venirea crizei.

În afară de acţionarii "FC Dinamo 1948" SA, şi Marian Iancu, finanţatorul "FC Timişoara SA", dar şi acţionarii "FC Rapid SA", şi-au manifestat intenţia de a face demersurile necesare pentru listarea la bursă.

Clubul care şi-a făcut din listarea pe bursă un obiectiv pentru perioada imediat următoare este "Poli Timişoara SA".

"Noi estimăm că în martie 2011 ne vom lista la Bursa de Valori Bucureşti, între timp urmând să rezolvăm anumite probleme", ne-a declarat, recent, Marian Iancu.

Unul dintre acţionarii minoritari ai "FC Rapid SA", Jean Valvis, sus-ţinea că dacă societatea va fi listată, "Rapid poate deveni un Manchester al Balcanilor".

Lipsa profiturilor cluburilor de fotbal, invocată de Vasile Turcu, este confirmată şi de ultimele raportări făcute publice de Ministerul Finanţelor Publice privind situaţia pe 2009.

Echipele care şi-au manifestat intenţia de listare figurau, la acel moment, cu următoarele pierderi: "FC Dinamo 1948 S.A" - 16,9 milioane lei, Rapid - 40,3 milioane lei, iar FC Timişoara SA - 31,5 milioane lei.

Fotbalul nostru are mari probleme financiare, iar multe dintre actualele echipe riscă să nu mai poată îndeplini condiţiile de licenţiere pentru următorul sezon.

A spus-o în nenumărate rânduri preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir: "Vom vedea vara aceasta dacă mai putem continua cu 18 echipe de fotbal în liga 1, pentru că sunt 12 echipe într-o situaţie financiară foarte grea".

Deşi în ţara noastră fotbalul este un fenomen social, fanii sportului rege nu-şi pot, în condiţiile actuale, să-şi ajute cu mai mult de un bilet la meci echipele favorite.

Oferte de miliarde de euro pentru marile cluburi europene

Nu mai puţin de 50 de echipe de fotbal din Europa, printre care nume grele precum FC Barcelona, Real Madrid sau Manchester United, sunt listate la marile burse internaţionale. În Marea Britanie, finanţarea cluburilor de fotbal pe piaţa de capital este o adevărată modă, 25 de formaţii apelând la această sursă de finanţare. Şi Danemarca, ale cărei cluburi de fotbal nu fac parte din primul eşalon al fotbalului european - fiind chiar mai puţin titrate decât cluburile noastre - are şase echipe de fotbal listate la bursă.

În Peninsula Iberică spre exemplu, cluburile de fotbal, extrem de populare, îşi menţin stabilitatea financiară cu sprijinul suporterilor, aşa-numiţii "socios". Benfica Lisabona deţine supremaţia mondială la acest capitol, cu 171.000 de suporteri acţionari, fiind urmată de FC Barcelona, cu 163.000 de fani acţionari. Recent, pentru preluarea giganţilor Real Madrid şi Manches-ter United au existat oferte, din lumea arabă, de câte un miliard de euro. Şeicul Mansour bin Zayed al Nahyan, care conduce International Petroleum Investment Company din Emiratele Arabe Unite a ofertat Real Madrid cu un miliard euro. Pentru Manchester United, un consorţiu de firme din Orientul Mijlociu a făcut o ofertă similară recent.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca nu ar fi plin de Tzepari si la fotbal atunci ar avea multe sanse. Daca s-ar comporta ca cei de afara ar avea multi alti investitotriCe ar vrea Turcu Baecalli si altii ar fi sa ia banii si sa ii lase actionarii in pace.toti au fost clolegi cu militianu' Dinel. "Cum e turcu si pistolu' "..

    1. care cluburi ar indeplini criteriile de listare pe bursa?mai ales cele de profit in ultimii ani?nici unul. !patronii acestora sunt tepari cu acte in regula, iar mamagerii care ar trebui sa scoata bani si sa faca din ele o afacere profitabila niste inculti indobitociti !

      domnilor ziaristi.....chiar asa?...s-au terminat oamenii de afaceri coerenti din romania (cel putin din punct de vedere al corectitudinii limbii folosite) incat apelam la agramati ca turcu?...nu e suficient ca-i vedem moaca insalubra pe toate canalele de sport?...trebuie sa-i mai citim si opiniile de mare afacerist?...luati-i afacerile cu statul si falimentul scrie pe el!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb