Turismul balnear - afectat de explozia preţurilor din energie

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 22 februarie 2022

Sursa foto: facebook.com/OPTBR

Sursa foto: facebook.com/OPTBR

Turismul balnear din ţara noastră este în acest moment îngropat, deoarece în afară de restricţiile impuse de pandemie, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu îşi mai permită desfăşurarea activităţii, a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), conform unui comunicat de presă citat de Agerpres.

"După o perioadă foarte lungă în care bazele de tratament au fost închise sau restricţionate, acum vine o mare criză energetică, însoţită de facturi cu costuri enorme, care ne pun în dificultate în a mai continua activitatea economică. Bazele de tratament consumă foarte multă energie, având în dotare aparate speciale, băi încălzite, etc. Valorile facturilor au crescut cu între 5 şi 9 ori şi, ca atare, este imposibil de a mai fi plătite. În România avem toate tipurile de resurse naturale, unele unice în Europa, precum mofetele, ca să nu mai vorbesc de calitatea apelor minerale. Iar imunitatea constituie cel mai important lucru. Turismul balnear din România trebuie să fie o prioritate naţională iar la ora actuală, o spun cu părere de rău, constat că este îngropat", susţine Nicu Rădulescu, potrivit sursei citate.

De aceea, OPTBR consideră "urgentă şi absolut necesară" implementarea unei măsuri compensatorii suplimentare, respectiv plafonarea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale la nivelul tarifelor medii din anul 2019 pentru societăţile care au ca obiect de activitate şi prestarea serviciilor de tratament balnear.

"Creşterea tarifelor practicate în raport cu creşterile tarifelor la utilităţi ar însemna în mod sigur blocarea accesului beneficiarilor la pachetele de servicii de tratament balnear, beneficiari care se confruntă la rândul lor cu dificultăţi financiare din aceleaşi motive. Indexarea preţurilor, aprobată pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5,05%, mult sub rata de creştere a tarifelor la utilităţi, în condiţiile în care bugetul alocat cu această destinaţie pentru agenţii economici a rămas la fel ca în anul 2021, diminuat cu un procent de aproximativ 70% faţă de alocarea pentru anul 2020. Turismul social este astfel într-un mare pericol, iar accesul la serviciile de tratament balnear pentru categoriile sociale dezavantajate este foarte limitat", a precizat Nicu Rădulescu.

OPTBR solicită Guvernului şi Parlamentului sprijinul în soluţionarea diminuării impactului negativ determinat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică şi gazele naturale şi a trimis o scrisoare deschisă către premierul Nicolae Ciucă şi către Camera Deputaţilor - Comisia pentru industrii şi servicii. Reprezentanţii OPTBR subliniază că, "deşi România deţine cele mai bogate resurse balneare din Europa, iar dacă până la începutul pandemiei industria balneară s-a dezvoltat datorită eforturilor din partea mediului de afaceri", salvarea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile şi sprijinul acordat de către autorităţile centrale.

"Odată cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu îşi mai permită desfăşurarea activităţii. Lipsa de sprijin consistent acordat anterior pandemiei şi efectele nedorite ale acesteia încadrează industria turismului balnear, de sănătate, într-o categorie vulnerabilă, iar operatorii economici din acest domeniu luptă pentru supravieţuire. Orice investiţie, în contextul dat, este, în mod evident, suspendată, iar rezultatele financiare negative, ce se vor înregistra, vor bloca orice iniţiativă de dezvoltare. Creşterile tarifelor la utilităţi vor genera în viitorul apropiat o creştere la nivel general de preţuri la toate celelalte categorii de cheltuieli, astfel că activitatea economică a prestatorilor de servicii balnear se apropie în mod periculos de un blocaj", atenţionează patronatele din turismul balnear.

OPTBR a fost înfiinţată în anul 1993, la iniţiativa a 19 reprezentanţi din principalele staţiuni balneare, susţinători ai turismului balnear, cu scopul reprezentării sectorului de profil pe plan intern şi extern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb