Ieri, cel mai bun plasament financiar realizat în urmă cu o lună s-a dovedit a fi cel în acţiunile producătorului orădean de componente industriale UAMT, tranzacţionate la a doua categorie a Bursei de Valori Bucureşti, care au avut un cîştig raportat la euro de 23,35%. Preţul mediu la care s-au perfectat ieri transferurile cu acţiuni UAMT Oradea a fost de 0,6950 RON/titlu.
În ultima lună, BET-FI, care reflectă evoluţia de ansamblu a preţurilor fondurilor de investiţii tranzacţionate la BVB, s-a diminuat cu -12,79% raportat la euro (doar luni, BET-FI s-a diminuat cu 3,8% faţă de sesiunea precedentă, raportat la euro). La rîndul lui, BET s-a diminuat în ultima lună cu -8,55%, raportat la moneda europeană. Luni, nici un fond de investiţii nu a adus cîştig inves-titorilor săi. Cu toate acestea, cei care, în urmă cu o lună şi-au investit resursele băneşti în unităţi ale fondului "Simfonia 1", ar fi înregistrat ieri cea mai mică pierdere, de 1,90 procente din suma plasată, raportat la moneda europeană.
În prima zi a săptămînii, moneda naţională s-a depreciat cu 3,22 bani faţă de cea europeană, BNR fixînd cursul de referinţă la 3,5512 RON pentru un euro. Persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi utilizeze economiile pentru constituirea de depozite bancare în lei ar fi înregistrat ieri un randament negativ de -1,81%. Cea mai mică pierdere în urma constituirii de depozite bancare în lei ar fi fost raportată de clienţii "Băncii Transilvania" şi de cei ai "Băncii Comerciale Carpatica". Pe de altă parte, persoanele care, pe 21 aprilie, şi-au constituit depozite bancare în euro, ar fi avut luni un beneficiu maxim de 0,29% din sumă, la Libra Bank.
Păstrarea banilor ""la ciorap"" s-a dovedit a fi ieri o alegere nefavorabilă. Persoanele care, în cursul ultimei luni, nu şi-au utilizat resursele băneşti, au pierdut ieri, raportat la euro, 2,38% din sumă.