UBS îşi majorează capitalul printr-o emisiune de acţiuni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 aprilie 2008

UBS îşi majorează capitalul printr-o emisiune de acţiuni

Banca elveţiană vrea să obţină astfel 15,1 miliarde de dolari

UBS anunţă o nouă depreciere a activelor sale: 19 miliarde de dolari

UBS AG, cea mai mare bancă din Europa - după valoarea activelor, va încerca să obţină 15 miliarde de franci elveţieni (15,1 miliarde de dolari) printr-o emisiune de acţiuni menită să redreseze capitalul instituţiei. Emisiunea este subscrisă de către un grup de bănci, condus de "JP Morgan", "Morgan Stanley", "BNP Paribas" şi "Goldman Sachs".

Banca are nevoie de capital pentru susţinerea operaţiunilor de gestionare a averilor clienţilor bogaţi, mai puţin toleranţi la pierderea banilor decât investitorii instituţionali.

UBS a anunţat, ieri, o nouă depreciere a activelor sale - de 19 miliarde de dolari, care va genera o pierdere netă de 12 miliarde de franci elveţieni (12,03 miliarde dolari) în primul trimestru şi disponibilizări. Analiştii estimau pierderi de 11 miliarde de dolari în primul trimestru.

Valoarea pierderilor s-a situat la limita superioară a estimărilor băncii şi peste cele de 18,4 miliarde de dolari cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat anul trecut, când banca a fost nevoită să ceară aprobarea acţionarilor pentru efectuarea, în februarie, a unei majorări de capital de 13 miliarde de dolari, la care au participat investitori din Singapore şi Orientul Mijlociu.

UBS este banca europeană cel mai grav afectată până în prezent de criza creditelor ipotecare, în urma căreia a înregistrat pierderi serioase.

În condiţiile date, preşedintele băncii, Marcel Ospel, va părăsi funcţia de conducere şi va fi înlocuit de Peter Kurer, consilier general, a anunţat UBS. Oficialii băncii au mai precizat că vor înfiinţa o nouă divizie care se va ocupa de activele afectate - după ce poziţiile legate de creditele ipotecare au continuat să se deterioreze pe parcursul trimestrului -, într-o mişcare menită să atenueze impactul crizei care a redus încrederea investitorilor în banca elveţiană. Anul acesta, preţul acţiunilor UBS a scăzut cu 41%, valoarea de piaţă a băncii ajungând la 63,7 miliarde de franci.

Crearea noii divizii ar face ca UBS să poată muta problemele creditelor într-o unitate separată, ceea ce ar permite managementului să se concentreze asupra operaţiunilor profitabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb