• "Credit Suisse" îşi majorează capitalul fără ajutor de la stat
UBS AG, cea mai mare bancă din Elveţia, totodată instituţia europeană cea mai afectată de criza creditelor, a obţinut finanţare de urgenţă în valoare de 59,2 miliarde de dolari din partea guvernului.
UBS va primi o injecţie de capital de şase miliarde de franci elveţieni (5,2 miliarde de dolari), de la guvern, şi va transfera active toxice de până la 60 de miliarde de dolari într-un fond administrat de Banca Naţională a Elveţiei (SNB).
În schimb, guvernul elveţian va controla aproximativ 9,3% din capitalul UBS.
În baza acordului dintre părţi, SNB va susţine fondul cu 54 de miliarde de dolari.
UBS şi-a depreciat deja activele cu 42 de miliarde de dolari (din cauza activelor toxice). Acestea sunt cele mai mari deprecieri anunţate de o bancă din Europa. Drept urmare, UBS a eliminat mii de locuri de muncă şi a lansat un program de restructurare.
Analiştii sunt de părere că, în sfârşit, "elveţienii iau măsuri". În opinia specialiştilor, măsurile vor ajuta băncile elveţiene să respecte regulile mai aspre cu privire la capital, ce urmează să fie introduse de Comisia Federală Bancară, şi să reducă ponderea activelor riscante în bilanţul contabil al UBS.
Pe de altă parte, "Credit Suisse Group" AG, a doua bancă din Elveţia, îşi va majora capitalul cu 10 miliarde de franci, bani pe care îi va obţine de la o serie de investitori privaţi, printre care Autoritatea de Investiţii din Qatar şi "Koor Industries" Ltd., cu sediul în Tel Aviv, Israel. Ieri, "Credit Suisse" a anunţat pierderi de 1,3 miliarde de franci elveţieni (1,2 miliarde de dolari) pentru trimestrul al treilea, după ce a consemnat pierderi brute de 3,2 miliarde de franci pe segmentul investment banking. Banca şi-a depreciat activele cu 2,4 miliarde de franci.
Lichidităţi pentru Ungaria
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, ieri, că va furniza lichidităţi de până la cinci miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari) pentru banca centrală a Ungariei. Astfel, banca din Ungaria va putea oferi lichiditate în euro, după ce forintul s-a depreciat brusc, iar investitorii au renunţat la activele în această monedă.