Guvernul ucrainean şi creditorii privaţi au ajuns ieri la un acord de restructurare a datoriei, un pas crucial spre deblocarea unor noi finanţări de urgenţă pentru această ţară afectată de o profundă criză economică, pierderea Crimeei şi 16 luni de război cu separatiştii proruşi din estul industrial, care au provocat decesul a peste 6.800 de persoane, transmite AFP.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului ucrainean de Finanţe, citat de Agerpres, acordul prevede ştergerea cu 20% a valorii obligaţiunilor ucrainene deţinute de investitorii privaţi, de la 19 miliarde de dolari la 15,5 miliarde de dolari, precum şi extinderea maturităţii obligaţiunilor guvernamentale cu patru ani, până în 2027. În schimb, Ucraina va plăti o dobândă uşor mai mare, 7,75% de la 7,2% în prezent, pentru toate maturităţile.
"Aceasta va reduce în mod substanţial povara datoriei ucrainene", a apreciat Ministerul de Finanţe de la Kiev.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a adăugat că Ucraina va oferi Rusiei termeni similari cu cei oferiţi creditorilor privaţi. Ucraina trebuie să ramburseze Rusiei eurobonduri în valoare de trei miliarde de dolari, care ajung la maturitate în luna decembrie, iar autorităţile de la Kiev au inclus aceste obligaţiuni în datoriile pe care vor să le restructureze.
"În niciun caz Rusia nu va beneficia de termeni mai buni decât alţi creditori", a declarat Iaţeniuk la sfârşitul unei reuniuni a Cabinetului. Fosta republică sovietică a obţinut un plan de ajutor de 40 de miliarde de dolari, pe patru ani din partea aliaţilor săi occidentali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional, însă acest sprijin include un efort de 15,3 miliarde de dolari care trebuie acceptat de creditorii privaţi ai Kievului.
Christine Lagarde, directorul general al FMI, a declarat: "Salutăm acordul de astăzi (n.r. ieri) cu privire la termenii ofertei de schimb a datoriilor între guvernul ucrainean şi Comitetul ad-hoc al deţinătorilor de datorii suverane garantate şi negarantate. Parametrii acordului vor ajuta la restabilirea sustenabilităţii datoriei şi - împreună cu eforturile de reformă a autorităţilor - vor conduce la îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul programului susţinut de FMI. Mai exact, punerea integrală în aplicare a acordului va oferi ameliorarea serviciului datoriei externe vizate, va reduce nevoile de finanţare brute anuale şi va pune datoria publică pe o traiectorie descendentă".
Domnia sa consideră că este important că acordul câştigă un sprijin larg de la toţi deţinătorii de euroobligaţiuni în cauză .