SUA şi Uniunea Europeană au ajuns la "un larg consens cu privire la necesitatea creşterii presiunii asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancţiuni", a declarat astăzi seară guvernul italian, scrie AFP, conform Agerpres.
Aliaţii au convenit, de asemenea, asupra necesităţii "creşterii izolării internaţionale a Moscovei", a spus guvernul într-un comunicat.
Anunţul italian a fost confirmat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter: "Vom înăspri din nou sancţiunile împotriva Rusiei".
Această poziţie a fost luată în cadrul unei întâlniri virtuale dedicată ofensivei ruse din Ucraina între preşedintele american, Joe Biden, şi principalii aliaţi ai Statelor Unite, într-un moment în care Moscova a dezlănţuit în Donbas o nouă fază a atacului său.
Videoconferinţa i-a reunit pe liderii francezi Emmanuel Macron, britanicul Boris Johnson, germanul Olaf Scholz, românul Klaus Iohannis, polonezul Andrzej Duda, italianul Mario Draghi, canadianul Justin Trudeau şi japonezul Fumio Kishida.
La discuţii au participat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum şi preşedinţii Comisiei Europene şi ai Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.
Într-un comunicat, Jens Stoltenberg a confirmat, de asemenea, că participanţii au convenit "cu privire la importanţa de a face Moscova să plătească şi mai mult" pentru invazia sa în Ucraina.
În plus, potrivit guvernului italian, "angajamentul comun de a diversifica sursele de energie, reducând astfel dependenţa de livrările ruseşti a fost reafirmat" în cadrul acestei videoconferinţe.
Potrivit preşedinţiei franceze, occidentalii sunt hotărâţi să "îşi întărească sprijinul pentru Ucraina în toate privinţele în faţa agresiunii ruse", în special prin "noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă aceasta persistă în război".
Ei au convenit, de asemenea, asupra "necesităţii de a ne convinge partenerii noştri, din ţările din afara G7 şi UE, că această criză ameninţă pacea şi securitatea internaţională şi nu este doar o criză regională sau interesantă decât pentru occidentalii", a explicat Palatul Elysee, cu referire în special la China.
La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus că participanţii au discutat despre "eforturile lor coordonate de a continua să provoace costuri economice semnificative, astfel încât Rusia să fie trasă la răspundere" pentru acţiunile sale.
Această întâlnire virtuală a avut loc în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni o ofensivă majoră în estul Ucrainei, un nou obiectiv strategic pentru forţele ruse, după retragerea acestora din regiunea Kiev.
O parte din acest teritoriu ucrainean era deja în mâinile forţelor separatiste pro-ruse din 2014, reaminteşte AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 08:19)
Doamna von der,
Prin mecanismele pe care le conduceti, prin contractele pe care le-ati impus, ati impovarat Romania, o tara de 18 milioane de locuitori, tara saraca din estul Europei si ati obligat-o sa cumpere cu un miliard de dolari 120 de milioane de vaccinuri ( aproape de 7 ori necesarul), din care unele au expirat iar unele vor continua sa fie livrate pana in 2023, desi eficienta lor este nula in fata noii tulpini de covid si nu se mai justifica vaccinarea.
Ati blocat la 9,4 % din PIB fondul de pensii din Romania, cu toate ca pensia in Romania se afla la pragul de jos, desi si ca, in mare parte banii din acel fond sunt platiti de romanii care muncesc si nu de statul Roman sau de UE si, prin urmare, stabilirea nivelului pensiilor nu ar fi fost atributiunea Dv-stra sau a UE. Aceasta in pofida faptului ca, anterior planului de rezilienta si... in Romania exista o lege care prevedea cresterea pensiilor cu 40 %, crestere care ar fi fost posibila avand in vedere miliardul de dolari risipit prin dispozitia D-voastra.
Asa ca doamna, ceva nu este in regula cu UE. Si cred ca Romanii vor impune si ei sanctiuni pana la urma.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 09:44)
Boicoteaza mall-urile? Nu isi mai iau masini din vest? Cam ce crezi ca o sa faca?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 09:57)
SI DE CE NU MAI AFISEAZA MAI TABELELE CU INCID COVID PE JUDETE? (APROPO DE TRANSPARENTA)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 08:40)
Cea mai de efect sanctiune pe care ar putea sa o aplice UE, ar fi blocada exportului de hartie igienica, concomitent cu exportul de laxative catre Rusia...Sa vezi atunci ce efecte directe ar avea asupra rusilor! Si cu efect imediat.
Restul sunt povesti. Rusia are suficiente resurse si posibilitatea de a gasi alte piete si parteneri pentru a diminua sanctiunile impuse.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 09:26)
Ramane de vazut in cat timp si in ce conditii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 10:03)
INTREBARE. STUDIATI DREPTUL MEDIEVAL CHINEZ DESPRE PEDEPSIREA INDIVID A VINOV DE DIFERITE DELICTE, MAI ALES POLITICE?!...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 13:25)
Batranica asta bunicuta care zice ca, conduce Comisia Europeana v a ajunge dupa gratii in primul rand pentru contractul pagubos pentru UE incheiat cu Pfaizer pt vaccinuri fara numar....Al doilea rand a bagat UE in datorii enorme plus criza migrantilor africani... Acum cu sanctiunile impotriva Rusiei care fac foarte mult rau cetatenilor europeni.. Rusia nu a atacat UE si nici nu are de gand si atunci de ce aplicam sanctiuni Rusiei???? Russia are resurse de care UE are nevoie si de ce ne sabotam singuri????
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2022, 14:28)
Cum sa atace UE? Rusia nu a atacat nici Ucraina, sunt doar cativa voluntari la pus panselute