Ucraina cere SUA un armistiţiu aerian şi maritim cu Rusia la negocierile din Arabia Saudită

B.G.
Internaţional / 10 martie

Ucraina cere SUA un armistiţiu aerian şi maritim cu Rusia la negocierile din Arabia Saudită

Solicitarea sprijinului Statelor Unite pentru un 'armistiţiu în aer şi pe mare' în conflictul cu Rusia va fi prezentată de delegaţia ucraineană la întâlnirea de marţi din Arabia Saudită, a declarat pentru AFP un oficial ucrainean de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a obţinut deja susţinerea partenerilor europeni pentru un astfel de armistiţiu parţial, prin care ambele părţi să renunţe la atacurile asupra ariergardei inamice folosind arme cu rază lungă de acţiune, precum rachete, drone şi bombe glisante. Această iniţiativă vine pe fondul limitării capacităţii armatei ucrainene de a folosi astfel de arme, în urma suspendării ajutorului militar american, inclusiv a transferului de informaţii care permiteau coordonarea atacurilor asupra ţintelor ruseşti.

"Propunerea noastră vizează un armistiţiu în aer şi pe mare, deoarece acestea sunt cele mai uşor de implementat şi de monitorizat şi ar putea reprezenta un prim pas spre o încetare mai amplă a focului', a explicat oficialul ucrainean.

Închiderea temporară a robinetului de ajutor militar de către administraţia Trump a urmat unui schimb dur de replici între liderul american şi Zelenski la Casa Albă. Trump i-a reproşat preşedintelui ucrainean lipsa unei deschideri către pace şi l-a avertizat că sprijinul SUA nu va mai fi garantat dacă nu se ajunge la un acord cu Rusia. De partea cealaltă, Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru Ucraina, pe care Trump consideră că ar trebui să le ofere statele europene, nu America.

Negocierile de marţi din Arabia Saudită marchează prima reuniune de nivel înalt între cele două ţări după acest incident. Discuţiile vor implica şi şefii diplomaţiilor americane şi ucrainene, Marco Rubio şi Andrii Sîbiga, şi se vor concentra pe identificarea unor soluţii pentru a încheia războiul ruso-ucrainean.

Întrebat despre şansele reluării ajutorului american, oficialul ucrainean a fost rezervat: "Nu cunoaştem condiţiile pentru reluarea sprijinului, deoarece americanii nu ne-au comunicat clar ce aşteptări au.'

Acesta a subliniat că durata suspendării este un factor crucial: "Dacă se va prelungi, ruşii vor obţine un avantaj semnificativ.' Îngheţarea transferului de informaţii afectează deja capacitatea armatei ucrainene de a lovi ţinte în adâncul teritoriului rus şi poate slăbi poziţiile ucrainene din provincia Kursk, unde Rusia a lansat recent o ofensivă majoră.

Deşi suspendarea livrărilor de arme şi muniţii nu a avut încă un impact direct asupra forţelor ucrainene datorită stocurilor existente, o prelungire a acestei situaţii ar putea cauza probleme pe termen lung. Cel mai mare deficit resimţit acum de Kiev este lipsa informaţiilor critice furnizate anterior de SUA, esenţiale pentru lovituri precise asupra ţintelor din spatele frontului.

Între timp, Rusia continuă să acuze Occidentul, în special SUA, de implicare directă în conflict prin livrările de arme către Ucraina şi prin furnizarea de informaţii sensibile obţinute cu ajutorul sateliţilor, dronelor şi avioanelor de recunoaştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5115
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3594
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7821
Gram de aur (XAU)Gram de aur441.8413

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb