Ucraina condamnă decizia Poloniei de a menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene

S.B.
Internaţional / 20 iulie 2023

Ucraina condamnă decizia Poloniei de a menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene

Premierul ucrainean Denis Şmigal a acuzat joi Polonia că recurge la o "măsură neprietenoasă şi populistă" prin decizia de a menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene şi după data de 15 septembrie, informează Agerpres.

"În această perioadă critică, Polonia intenţionează să continue blocarea exporturilor de cereale ucrainene în UE (n.red - Polonia permite tranzitul cerealelor ucrainene). Aceasta este o măsură neprietenoasă şi populistă care va avea un impact sever asupra securităţii alimentare mondiale şi economiei ucrainene", a scris pe Twitter premierul ucrainean, care a cerut Comisiei Europene să asigure intrarea liberă pe piaţa UE pentru produsele agricole ucrainene. "Acesta este un act de solidaritate nu doar faţă de Ucraina, ci şi faţă de lumea întreagă, care are nevoie de cerealele noastre", argumentează Şmigal.

Reacţia acestuia survine după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat miercuri că Polonia va menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene şi după data de 15 septembrie, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.

"Nu vom deschide graniţele pentru produsele din Ucraina pe 15 septembrie. Vom permite doar tranzitul lor. Vreau să fiu clar: nu vom deschide această graniţă. Fie Comisia Europeană stabileşte reglementări care extind această interdicţie, fie oricum o vom face noi singuri (...). Vom fi duri, vom fi hotărâţi, vom apăra agricultorul polonez", a declarat premierul Morawiecki la o conferinţă de presă la Varşovia.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisia Europeană.

Prin urmare, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, decizie în urma căreia Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord ce expiră pe 15 septembrie.

Miniştrii agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au avut miercuri la Varşovia o reuniune în cadrul căreia au decis să solicite Comisiei Europene prelungirea acestui acord cel puţin până la finalul acestui an, pentru cele patru produse agricole menţionate, la care să se adauge o listă mai largă de produse provenite din Ucraina.

La finalul reuniunii ei au semnat o declaraţie comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui originare din Ucraina. De asemenea, prin această declaraţie, miniştrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele şi seminţele oleaginoase.

"Este evident pentru noi toţi că suntem uniţi în a sprijini pe mai departe Ucraina pentru a rezista în faţa războiului absurd declanşat de Rusia. Suntem parte a Uniunii Europene şi suntem hotărâţi să ajutăm în continuare Ucraina pentru tranzitarea producţiei către pieţele de desfacere. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectaţi de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectaţi şi fermierii din statele din apropierea conflictului. Vom merge în faţa Comisiei Europene cu o poziţie comună privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an", a declarat ministrul român al agriculturii, Florin Barbu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Sa ducă pe Bastroe...

    România sa blocheze orice întrare.

    Fermierii romani au prioritate. 

    Felicitări Polonia!!!!!

    Cerealele ukrainene pot merge la Berlin,Paris,Washington.Romăn ia are agricultori. 

    1. Fals. Merg în Africa la copiii flămânzi. Slava!

      ...

      Merg in Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia ca asa vrea Zelenski. Nu e multumit cu tranzitul cerealelor sale de doi bani, vrea sa le mai si importam .Daca nu le importam noi, mor cei din Africa sau Asia de foame. Individul se incurca in minciuni isi imagineaza ca toata lumea e dusa cu capul ca el. Doamne ce tupeu are!Pai,daca i se permite? Din ce motiv nu isi vinde cerealele in tarile din vestul Europei? Din aceasta cauza a iesit Regatul Unit din UE. S-au saturat de deciziile stricatilor de la Bruxelles.

    Multe țări vor fi sacrificate pentru cauza Ukrainei.Romănia,ca mielul la tăiere.Multă Slava.

    Afecteaza securitatea alimentara mondiala faptul ca polonezii nu mai cumpara cereale ua ramase fraudulos in tarile de tranzit!

    Minte in colturi ,minciuni ce prind la gusterii cu neuroni stingheri!

    Terminalele de incarcare franceze,canadiene afectate de bombardamente,acum intelegem inversunarea vestului pt viitoarea colonie ,Ucraina,care va fi spoliata si mai rau cand se vor contabiliza ...ajutoarele!? militare! 

    Ukraina viitoarea colonie UE … Cerealele radioactive din UA nu au ce caută in România …0

    1. Rusii nu vor permite colonizarea Ucrainei, stiu ca este in joc propria lor existenta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb