UCRAINA:  Forţele ruse şi proruse au intrat în oraşul Lisiceansk

F.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 25 iunie 2022

Forţele ruse şi proruse au intrat în oraşul Lisiceansk

Forţele ruse şi proruse au intrat astăzi în oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei, unde au loc în prezent lupte de stradă, au afirmat separatiştii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Miliţia populară a Republicii Populare Lugansk şi armata rusă au intrat în oraşul Lisiceank. Anumite întreprinderi din oraş au fost cucerite deja. Acolo se desfăşoară în prezent lupte de stradă", a scris într-o postare pe Telegram un reprezentant al separatiştilor proruşi, locotenent-colonelul Andrei Marociko.

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti au câştigat teren în ultimele zile în această zonă, care este de mai multe săptămâni teatrul unor puternice confruntări, mai ales de artilerie.

Forţele ucrainene au primit ordin vineri să se retragă din Severodoneţk, etapă crucială pentru Moscova, care vrea să cucerească tot bazinul industrial Donbas, aflat deja parţial sub controlul separatiştilor proruşi din 2014.

Forţele Moscovei au înaintat de asemenea în această săptămână în apropiere de Lisiceank, oraşul geamăn al Severodoneţk, de care este despărţit de râul Doneţk.

Cucerirea acestor două bastioane ar aduce sub controlul Moscovei şi al separatiştilor întreaga regiune Lugansk, unul din cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei, şi le-ar permite să înainteze mai facil spre oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, spre vest.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. No s a facut liniste.. Russia se desfasoara in Ukraina si face ce stie ea mai bine castiga teren... Cel mai tare este Putin un adevarat lider...

    1. Muta-te in Rusia, daca iti place asa mult de el.

      Roaga te sa nu vina el la noi

      ...

      ...

      Asta vrei toata lumea vorbea de sfanta javelina,propaganda nerealista despre razboi de credeam ca i zbora din Cri.eia in iunie!

      Mincijni americane pe care le luam drept adevaruri,iar realitatea uite o! 

      Nu va informati decat din surse oficiale,adica sa fii total dezinformat!

      Nu sunt prorus dar sunt proeuropa si antiamerican pt ca americanii,unde nu vand armament,adica peschesul fC numai nenorociri,sprijina democratii,adica razboaie civle,tot felul de marsavii! 

      ...

      ...

      Terenul castigat il plateste la un pret mai mare decat face. Ucrainenii macina armata lui Putin care in curand va ajunge la paritate cu cea ucraineana si tot ceea ce au pierdut acum ucrainenii vor recastiga ulterior.

      Rusii au mintea inceata, Se bucura ca nu mai furnizeaza gaze si petrol europenilor, de parca asta nu i-ar afecta si pe ei, ameninta cu folosirea armelor nucleare si distrugerea Londrei, de parca asta nu ar insemna si disparitia Moscovei, se bucura ca au castigat cateva sute de km patrati, dar uita ca au consumat pentru asta o treime din armata (pe care nu o vor putea inlocui prea curand, mai ales pe partea de armament), se bucura ca au un lider agresiv (nu am intele niciodata de ce asta e o calitate in perceptia rusilor), dar uita ca le-a luat libertatile, ca ii tine in saracie si ignoranta, ca i-a izolat de lumea civilizata, ca le-a vandut resursele pentru a imbogati oligarhii, ca i-a adus in pragul anihilarii totale prin miza pe cartea nucleara. 

      Nu cred ca exista pe planeta asta popor mai stupid decat cel rus, care se bucura pentru ca pierde (de la resurse pana la libertatile fundamentale, de la militari pana la tehnica de lupta, de la siguranta zilei de maine pana la anihilarea nucleara, de la accesul pe pietele internationale, financiare, tehnologii, comert pana la pierderea elitei intelectuale). Pentru ce sacrifica toate astea? Pentru a trai sub dictatura unui grup cu o gandire bolnava?

      Halal popor! 

      Daca ai cunoaste startegie militara, cat de cat, ai realiza ca rusii au cazut in capcana pentru ca au castigat putin (ca teren) pierzand foarte mult (in militari si echipament de lupta greu de inlocuit), iar aceste pierderi vor cantari foarte mult, ulterior. Sa pierzi mult ca sa castigi putin nu se poate numi victorie ci eventual prostie de etapa.

      Iata ce spun specialistii (nu prostovanii ca tine): 

      Victoria revendicată de Rusia în Luhansk a fost atât de importantă pentru Moscova încât aceasta a ordonat redistribuirea trupelor sale din regiunea sudică ocupată Herson și din Zaporijia, parțial ocupată, unde forțele ucrainene recuperează teren, a mai spus Romanenko. 

      Analiștii occidentali și ruși sunt de acord cu el. 

      "Pierderea orașului Severodonețk este o pierdere pentru Ucraina în sensul că orice teren capturat de forțele rusești este o pierdere - dar bătălia de la Severodonețk nu va fi o victorie decisivă a Rusiei", a concluzionat la 24 februarie Institutul pentru Studiul Războiul (ISW), un think tank american care urmărește îndeaproape războiul de când a început exact acum patru luni, la 24 februarie. 

      Ce urmează pentru cele două forțe armate combatante 

      Ucraina se va apăra în adâncime și va măcina forțele ruse 

      Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune ISW în ultimul său raport. 

      Încă de la începutul războiului, ucrainenii au ales să reziste, uneori până la ultimul om, în puncte strategice cheie. Deoarece războiul este în beneficiul apărării, această tactică a încetinit adversarul, chiar și cu un cost uman exorbitant. 

      "Să lupți inteligent în contextul actual înseamnă să treci la o poziție defensivă", scria în urmă cu o săptămână fostul colonel francez Michel Goya. 

      Pentru ucraineni, "trebuie să vă apărați în adâncime, acceptând să pierdeți teren în față pentru a vă proteja forțele, făcându-i pe ruși să plătească scump în oameni și timp pentru fiecare kilometru pătrat câștigat". 

      Traversarea râurilor 

      Trupele ruse din Severodonețk vor trebui, de asemenea, să finalizeze traversarea râurilor dinspre est, ceea ce va necesita timp și efort suplimentar. 

      Severodonețk se află pe râul Siverski Doneț, pe care rușii au încercat fără succes să îl traverseze de mai multe ori - cu pierderi grele de efective și vehicule blindate. 

      Șeful Republicii Populare Luhansk (LNR), Leonid Pasechnik, a afirmat că forțele rusești vor încercui complet Lisiciansk în următoarele două sau trei zile, după ce vor bloca complet liniile de comunicații terestre ucrainene (GLOC). 

      Rușii nu au reușit însă să asigure accesul la GLOC-urile ucrainene de-a lungul autostrăzii Hirske-Lisiciansk prin străpungerea Hirske la 24 iunie, dar forțele rusești vor trebui să taie rutele logistice ucrainene din Bakhmut și Siversk pentru a izola complet Lisiciansk. 

      Este probabil ca forțele rusești să se confrunte cu dificultăți în finalizarea unei încercuiri mai mari în jurul Lisiciansk din cauza unei traversări eșuate a râului în Bilohorivka, la nord-vest de oraș, la începutul lunii mai. 

      Forțele ucrainene vor efectua probabil o retragere deliberată din Lisiciansk dacă forțele ruse vor amenința bastioanele ucrainene din zonă. 

      Rușii mizează pe artilerie 

      "Rușii pot avansa atâta timp cât sunt acoperiți de foc de artilerie. În caz contrar, devine foarte periculos și pentru ei", a declarat Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind de dorința lor de "a evita contactul direct" cu inamicul. 

      Spargerea frontului și pătrunderea rapidă ar necesita, de asemenea, o mobilizare materială și umană de care Moscova nu este neapărat capabilă. 

      "Nu este prevăzută nicio soluție pentru a gestiona deficitul de resurse umane din partea Rusiei. Atâta timp cât Moscova nu anunță o mobilizare generală, progresele sale vor continua să fie lente, iar războiul va fi lung", continuă Alexander Grinberg. 

      Un analist de la firma britanică de securitate privată Janes se așteaptă ca luptele să continue și forțele rusești "să avanseze în curând pentru a înconjura Lisiciansk și pentru a crește presiunea asupra Bakhmut și Sloviansk", spre râul Nipru, la vest. 

      "Este un moment deosebit de dificil pentru Ucraina", spune Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estoniană din Tartu, descriindu-i pe protagoniști ca fiind la fel de obosiți și suferind de probleme de aprovizionare. 

      "Suntem departe de un impas, dar nu mă aștept la nicio schimbare față de situația actuală: lupte lente și costisitoare pe toate fronturile”, spune el. 

      Consecințele economice imediate ale pierderii întregului Luhansk sunt minime 

      Nucleul industrial al Luhanskului, cu zeci de fabrici, centrale electrice și mine de cărbune, se află sub controlul rebelilor din 2014, în timp ce partea controlată de Kiev era în mare parte teren agricol. 

      Singurele zone industriale de acolo erau uzinele chimice și de celuloză din Severodonețk, Lisiciansk și orașul Rubijne, care au fost preluate la începutul lunii mai. 

      Uzinele aproape că au încetat să mai funcționeze din cauza ostilităților și a schimbării liniei frontului, a declarat analistul Aleksey Kushch, cu sediul la Kiev. 

      "Efectul economic este minuscul", a declarat el pentru Al Jazeera. 

      Pierderea orașului Mariupol, care a servit drept capitală administrativă a părții controlate de ucraineni din Donețk, a avut consecințe mult mai mari, deoarece orașul era un port maritim crucial și avea două oțelării gigantice care reprezentau o parte însemnată din producția de oțel a Ucrainei, a spus el. 

      Între timp, luptele de la Severodonețk au arătat că forțele ucrainene ar putea ajunge în curând la paritate cu trupele rusești, deoarece Moscova pierde rezerve, moral și armament fiabil. 

      "Sunt epuizați", a declarat expertul militar Romanenko despre ruși. 

      Aanalistul Pavel Luzin (Twitter) 

      „Timpul lucrează împotriva Rusiei” 

      De asemenea, două luni de lupte intense au decimat semnificativ forțele rusești din Severodonetsk, unde populația de dinainte de război era de aproximativ 100.000 de locuitori. 

      "Ucraina a doborât o bună parte din trupele rusești și s-a retras", a declarat pentru Al Jazeera Pavel Luzin, un expert în Rusia al Fundației Jamestown, un think tank din Washington, DC. 

      Pentru unii observatori, perspectivele pe termen lung ale Moscovei în acest război nu par promițătoare din cauza pierderilor grele și a forței de muncă demoralizate, pe fondul sancțiunilor occidentale care împiedică producția de armament de înaltă precizie. 

      "Timpul lucrează împotriva Rusiei [pentru că] potențialul său militar este în mare parte de neînlocuit", a spus el.

      corect ceea ce spui.

       

      Rusia si-a macinat 24% din armata si echipamente militare pentru doar 3 regiuni ucrainiene.... daca asta se poate numi victorie eu nu bancher si popa sunt!  

      Asta in limbajul meu ineficienta crunta se numeste!  

      *eu nu bancher CI popa sunt!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb