Ucraina îi caută pe agenţii dubli de rang înalt care l-au ajutat pe Putin să invadeze ţara

A.F.
Internaţional / 21 aprilie 2023

Ucraina îi caută pe agenţii dubli de rang înalt care l-au ajutat pe Putin să invadeze ţara

Ucraina doreşte eliminarea agenţilor dubli din serviciul său de spionaj pe motiv că au pregătit terenul pentru invazia rusă de anul trecut, ajutând forţele inamice să cucerească oraşul Herson din sud şi centrala nucleară Cernobîl din nord, conform POLITICO.

Tetiana Sapian, purtător de cuvânt al Biroului pentru Investigaţii de Stat din Ucraina, a declarat că agenţii de informaţii FSB ai Rusiei s-au infiltrat atât în serviciul de securitate SBU al Ucrainei, cât şi în guvernele locale, subminând Ucraina din interior cu ajutorul unor oficiali ucraineni pro-Moscova, care au fugit din ţară după revolta EuroMaidan din 2014.

La începutul acestei luni, Biroul pentru Investigaţii de Stat al Ucrainei, în colaborare cu SBU, Serviciul de Securitate Internă, a încheiat o investigaţie asupra lui Oleh Kulinici, fostul şef al departamentului pentru Crimeea al SBU, cu sediul în Herson. Forţele de ordine îl suspectează pe Kulinici că a lucrat ca o cârtiţă a FSB, infiltrându-se la reuniunile de securitate de la cel mai înalt nivel din Ucraina graţie ajutorului primit din partea unor oficiali pro-ruşi fugari şi al unui fost deputat sancţionat de Statele Unite.

Oleh Kulinici a fost arestat în iulie anul trecut şi a fost acuzat de trădare. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă. Biroul de Investigaţii şi SBU au publicat interceptări telefonice între Kulinici şi presupusul său colaborator, fostul adjunct al ministrului ucrainean al apărării, Volodimir Sivkovici, care a fugit din Ucraina în Rusia în 2014.

În ianuarie 2022, SUA l-au sancţionat pe Volodimir Sivkovici pentru cooperare cu o reţea de agenţi de informaţii ruşi. Scopul era de a desfăşura operaţiuni de influenţă menite să obţină sprijin pentru ca Ucraina să recunoască oficial anexarea Crimeei de către Rusia în schimbul retragerii forţelor susţinute de Moscova din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Vasil Maliuk, şeful SBU, a declarat că Oleh Kulinici primea ordine de la biroul politic din Moscova al oficialilor ucraineni fugari - "aşa-numita fermă de cârtiţe, de care se ocupa divizia a cincea a FSB".

Vasil Maliuk a descris cazul lui Oleh Kulinich drept o operaţiune de "autocurăţare" din partea SBU şi a declarat că serviciul de securitate continuă campania anti-FSB.

Potrivit Tetianei Sapian, Oleh Kulinici a studiat la Academia FSB din Moscova împreună cu Andrii Derkaci, un alt deputat pro-rus fugar sancţionat de SUA pentru cooperarea sa cu FSB şi interferenţa în alegerile americane.

Oleh Kulinici ar fi făcut presiuni pentru numirea lui Andrii Naumov în funcţia de adjunct al şefului SBU, au declarat anchetatorii. Naumov riscă acum să fie extrădat în Ucraina din Serbia.

Andrii Naumov a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de invazia la scară largă a Kremlinului. El i-ar fi ajutat pe ruşi să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în februarie anul trecut.

"Una dintre principalele atribuţii ale lui Kulinici era să submineze activitatea guvernului central din interior, să îl infiltreze cu agenţi inamici, să îi dezechilibreze activitatea", a declarat Tetianei Sapian. Potrivit acesteia, cel puţin din mai 2019, Oleh Kulinici a avut acces la secrete de stat de top. El a monitorizat în mod neoficial departamentul de contraspionaj.

"La instrucţiunile lui Sivkovici, Kulinici a numit persoane în unele funcţii de conducere în cadrul SBU. El era interesat în primul rând de unităţile regionale din Cernihiv, Sumî, Harkov şi alte regiuni de frontieră", a declarat Tetianei Sapian. "De asemenea, el a dezinformat în mod regulat conducerea cu privire la intenţiile reale ale serviciilor speciale ruseşti", susţine Tetianei Sapian.

Zelenski l-a demis pe Kulinici în luna martie a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu ne intereseaza Ucraina,nu ne mai stresati cu razboiul rusnac

    1. Degeaba.Ăsta e trend ul,nici o zi fără informații despre război,pentru că războiul e mai mult decăt doar o afacere.

    sub pretextul = "/ucraina-ii-cauta-pe-agentii- dubli-de-rang-inalt-care-l-au- ajutat-pe-putin-sa-invadeze-ta ra "

    de fapt zele isi elimina posibila opozitie

    si asa isi consolideza zele dictatura 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb