După sesiunea de ieri a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile şi copiii din Ucraina, iniţiată de Statele Unite şi Albania, instanţa blocată de dreptul de veto al Rusiei va organiza la 19 aprilie o reuniune pe tema umanitară la iniţiativa Franţei şi Mexicului, au făcut cunoscut surse diplomatice, scrie AFP, conform Agerpres.
Noua reuniune se va "concentra asupra refugiaţilor, resortisanţilor din ţări terţe şi traficului de persoane", a precizat un diplomat sub protecţia anonimatului.
În cursul dimineţii, ambasadorul albanez Ferit Hoxha a subliniat că el şi partenerii săi la ONU nu vor înceta să denunţe invazia de la 24 februarie, chiar dacă Moscova, "cu vetoul său, a luat ostatic acest Consiliu, împiedicându-l să asigure securitatea Ucrainei".
De la declanşarea războiului, Consiliul de Securitate a ţinut 15 reuniuni, iar Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat de trei ori pentru a condamna invazia (2 martie), a solicita protecţia civililor (24 martie) şi a suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (7 aprilie).
Abandonând reuniunile de urgenţă, chiar şi după masacre precum cel de vineri de la Kramatorsk (aproximativ 50 de morţi), membrii Consiliului din iniţiativa privind Ucraina au ales să ţină regulat sesiuni tematice despre război şi să abordeze Ucraina cu orice ocazie, potrivit mai multor diplomaţi.
Unii dintre omologii lor, au precizat sursele, consideră într-adevăr că a împinge Rusia şi mai mult în "izolare" este contraproductiv, că prea multe sancţiuni ucid căutarea multilateralismului şi că Consiliul ar trebui să facă "diplomaţie", şi să nu devină un loc pentru "relaţii publice".
La 7 aprilie, când Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului, o minoritate de şase membri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Albania) din cei 15 ai Consiliului de Securitate au votat pentru. Trei au fost împotrivă (Rusia, China, Gabon) şi şase s-au abţinut (India, Brazilia, Kenya, Ghana, Mexic, Emiratele Arabe Unite).