Ucraina, manevre militare cu NATO în Marea Neagră

V.B.
Internaţional / 2 aprilie 2014

Parlamentul Ucrainei a aprobat astăzi, cu 235 de voturi pentru şi nicio împotrivire, o serie de exerciţii militare comune cu ţările NATO, ce ar pune trupele americane în directă proximitate cu forţele ruse din Peninsula Crimeea, anexată recent de Rusia, informează AFP.

"Aceasta este o bună oportunitate să ne dezvoltăm forţele armate", a declarat ministerul interimar al Apărării, Mihailo Koval, în faţa Radei Supreme, înaintea votului.

Decizia vine în contextul în care miniştrii de Externe din NATO s-au reunit la Bruxelles timp de două zile, îngrijoraţi de recenta masare de trupe ruse în apropiere de Crimeea (al căror număr a fost estimat de oficialii americani la circa 40 de mii) şi urmărind, astfel, să consolideze frontiera de est a blocului militar occidental.

AFP mai scrie că ieri Rusia ar fi retras un batalion de circa 500-700 de soldaţi din zona de graniţă, o mişcare catalogată drept "un mic semn că situaţia se detensionează", de către Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe din Germania.

Ucraina nu face parte din NATO, iar conducerea ei interimară s-a angajat să nu întreprindă demersuri pentru apropierea relaţiilor cu Alianţa Nord-Atlantică. Totuşi, fosta republică sovietică a semnat un parteneriat cu NATO în 1997 şi, de atunci, participă la exerciţii militare comune cu blocul vestic.

Votul de astăzi al Parlamentului de la Kiev dă undă verde pentru două serii de exerciţii militare comune cu Statele Unite ale Americii în această vară: "Rapid Trident" ("Tridentul Rapid") şi "Sea Breeze" ("Briza Mării"), privite cu nelinişte în Rusia în ultima vreme. Exerciţiile "Briza Mării" au iritat Kremlinul în special din cauză că, în anii anteriori, s-au desfăşurat în Peninsula Crimeea, sediul central al flotei ruse din Marea Neagră. Recent, manevrele au fost mutate în Odessa (port la Marea Neagră), altă bază navală ucraineană din regiune. O notă explicativă ce însoţeşte proiectul de lege votat astăzi de Rada Supremă prevede ca partea navală a exerciţiilor "Briza Mării" să se deruleze, în acest an, timp de 25 de zile între lunile iulie şi octombrie în zona a două porturi din Odessa, în apele Mării Negre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb