Coordonatorul proiectului de construcţie a canalului Bîstroe, compania Delta Lotman, a propus formarea unei comisii mixte româno-ucraineană pentru analiza datelor privind impactului asupra mediului pe care îl are construcţia canalului, a anunţat miercuri, reprezentantul companiei, Viktor Bezdolnii, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD). Ieri, la Consiliul Judeţean Tulcea, s-a desfăşurat dezbaterea publică privind studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru Canalul Bîstroe. Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a fost reprezentat de o echipă de experţi condusă de secretarul de stat Silviu Stoica. De asemenea, la dezbaterea publică au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ai Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea, ai Consiliului Judeţean Tulcea dar şi organizaţii ale societăţii civile şi ale administraţiei publice.
Suiskiy Iuri, preşedintele delagaţiei Ucrainei, a subliniat faptul că, pentru partea ucraineană, proiectul reprezintă, de fapt, restabilirea navigaţiei pe Delta secundară a braţului Chilia.
Kerusenko Ivanovici, de la Institutul Ricitransproiect din Kiev, a subliniat faptul că, urmare a analizelor, s-a stabilit că varianta Bîstroe este cea care respectă principiul minimizării lucrărilor artificiale efectuate şi al maximizării aportului factorilor naturali existenţi. "Expresia Canal Dunăre - Marea Neagră e improprie şi nu corespunde realităţii deoarece 3,5 km sunt canal construit pe braţul Bîstroe, restul fiind cale de navigaţie naturală", a afirmat reprezentantul ucrainean.
"Ultimele rezultate arată că nu au fost observate consecinţe negative ca urmare a reluării navigaţiei în această zonă, în ceea ce priveşte debitele de apă sau situaţia de pe uscat", a menţionat Vasenko Gheorghiovici de la Institutul Ucrndiep din Harkov, citat de Rompres. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au subliniat că specialiştii UNESCO şi-au manifestat îngrijorarea pentru scoaterea braţului Bîstroe din zona strict protejată, aceştia solicitând ca, în cazul în care acest lucru se întâmplă, să fie în baza aceleiaşi proceduri folosite cu ocazia zonării iniţiale (adică inclusiv cu aviz favorabil UNESCO).