Ucraina raportează lupte crâncene în nord-estul ţării

T.B.
Internaţional / 31 iulie 2023

Ucraina raportează lupte crâncene în nord-estul ţării

Un oficial ucrainean de rang înalt a raportat duminică lupte grele în nord-estul ţării, forţele Kievului menţinându-şi liniile şi obţinând câştiguri în unele zone, relatează Reuters, conform news.ro.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ruse încearcă să-i scoată pe ucraineni din poziţiile ridicate în nord-estul ţării, zonă ocupată de Moscova imediat după invazia din 2022, dar recucerită ulterior de trupele ucrainene. Sarcina cheie a ruşilor, a declarat ea la televiziunea naţională, a fost de a deturna forţele ucrainene din zona Bahmut, unde desfăşoară "o ofensivă de succes".

"Au atacat la nesfârşit în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor şi uneori îi resping cu pierderi grele", a spus ea. Maliar susţine că ruşii au suferit pierderi comparabile cu cele din timpul luptelor crâncene de la Bahmut, care a căzut în mâinile forţelor ruseşti după mai mult de 10 luni de lupte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris duminică drept "o zi bună, o zi puternică" pe front, în special în apropiere de Bahmut, unde forţele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut după ce forţele ruseşti au cucerit oraşul în luna mai.

La rândul său, armata rusă susţine că a oprit forţele ucrainene în nord-est.

Între timp, forţele ruse au lansat cel mai recent dintr-o serie de atacuri aeriene nocturne, lovind ceea ce oficialii au declarat că este o "clădire nerezidenţială" din oraşul Harkov, din nord-estul ţării. Lovitura a declanşat un incendiu, dar nu au fost raportate victime.

Luna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă care se concentrează pe o campanie spre sud, pentru a crea o sincopă între forţele ruseşti care deţin teritorii în est şi peninsula anexată Crimeea, precum şi pe recâştigarea terenului din jurul Bahmut. Dar lupte violente au izbucnit şi în jurul oraşelor Kupiansk şi Lîman, aflate în nord-estul Ucrainei.

Maliar a declarat că forţele ruseşti încearcă, de asemenea, "cu tenacitate" să recucerească zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina. Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătraţi în sud, dar că avansurile au fost limitate de poziţiile ruseşti fortificate şi de prezenţa minelor.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de activitate militară, a declarat că forţele sale au folosit rachete pentru a distruge o brigadă blindată a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraş cheie deţinut de Rusia în nord-est. Forţele ruse, a precizat aceasta, au respins, de asemenea, patru atacuri ucrainene în apropierea oraşului Lîman, mai la sud.

Pe de altă parte, duminică ruşii au declarat că au doborât trei drone ucrainene care au încercat să lovească Moscova avariind o clădire înaltă din centrul de afaceri, despre care se spune că ar găzdui birouri guvernamentale. Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru atacurile cu drone, dar Zelenski a declarat că războiul "se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei - în centrele sale simbolice".

Zelenski a mai anunţat că bilanţul victimelor atacului rusesc asupra unei şcoli din oraşul Sumî, situat în nordul ţării, a crescut sâmbătă la doi morţi.

Relatările de pe câmpul de luptă nu pot fi verificate în mod independent, reaminteşte Reuters.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Razboi,razboi,

    pana la ultimul rusnac, 

    ce tare e ,

    pacat ca si noi platim din buzunar bunatatea de conflict 

    Asta e! Avem ce ne-am dorit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb