Ucraina se teme de o ofensivă a rebelilor asupra portului strategic Mariupol

Valentin Busuioc
Internaţional / 22 februarie 2015

Actualizare 18:37 Luptele se intensifică în apropiere de Mariupol

Rebelii proruşi nu au oprit în totalitate tirurile în estul Ucrainei, în ciuda acordurilor la care au ajuns cele două tabere vizând retragerea armelor grele începând de astăzi, a anunţat serviciul de presă al trupelor guvernamentale ucrainene pe pagina sa de Facebook, scrie presa străină.

De câteva zile, de-a lungul liniei frontului, forţele guvernamentale au remarcat din ce în ce mai multe drone, despre care presupun că ar aparţine armatei ruseşti, deoarece rebelii au anunţat că nu dispun de aviaţie. Un astfel de aparat a fost doborât ieri în zona Starobelsk, în jurul orei 7:00, au transmis autorităţile de la Kiev.

---

Actualizare 15:27 Explozie la Harkov: cel puţin doi morţi şi peste zece răniţi

Cel puţin două persoane au fost ucise (printre care un poliţist şi un militant proeuropean) şi alte cel puţin zece rănite după explozia unei bombe la un marş patriotic din Harkov, oraş din estul Ucrainei, aflat sub controlul Kievului şi situat la circa 200 km de linia frontului, a anunţat astăzi Parchetul regional, citat de presa străină.

Un martor a declarat că deflagraţia s-a produs în momentul în care coloana a pornit de la Palatul Sporturilor către Piaţa Independenţei. Bomba a fost plasată la 100 de metri de palat. La marş, participau circa 500 de persoane.

Procurorul regional, Iuri Danilcenko, a explicat că a fost vorba despre o bombă artizanală de tip şrapnel, ascunsă într-o pungă din plastic şi îngropată în zăpadă, pe marginea drumului.

Markian Lubkivski, consilierul şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a scris pe Facebook că au fost deja arestate unele persoane considerate suspecte, dar nu a oferit detalii.

---

Armata ucraineană a anunţat ieri că se pregăteşte pentru eventualitatea unui atac al rebelilor asupra oraşului portuar strategic Mariupol, din regiunea Doneţk, explicând că separatiştii proruşi din estul ţării sunt pe punctul de a masa trupe şi arme în regiune, transmite Reuters.

Vineri, Ucraina a acuzat Rusia că trimite întăriri constând în tancuri şi trupe la Novoazovsk, oraş controlat de separatişti şi situat la 40 km est de Mariupol, pe malul Mării Azov, zonă unde s-ar putea deschide un nou front.

Mariupol este o localitate cu circa 500.000 de locuitori. Odată ocupată, ea ar asigura rebelilor o legătură maritimă spre Peninsula Crimeea, anexată anul trecut de Moscova. Un atac asupra Mariupolului ar însemna anularea acordului de încetare a focului semnat, săptămâna trecută, la Minsk, în Belarus, la iniţiativa Franţei şi a Germaniei, notează Reuters.

Armistiţiul, intrat în vigoare duminica trecută, a fost încălcat deja de mai multe ori, în special în timpul preluării, de către separatişti, a oraşului Debalţevo, important nod feroviar din estul Ucrainei.

Mariupol este cel mai important oraş aflat încă sub controlul Kievului în cele două provincii rebele (Doneţk şi Lugansk). Andrei Lâsenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, nu s-a referit explicit la deplasări de tancuri şi de trupe ruseşti, dar a afirmat că separatiştii comit continuu acţiuni de sabotaj şi spionaj, ca să testeze apărarea armatei ucrainene.

"Activităţile inamicului pot fi observate în jurul Novoazovskului, unde echipamente militare, trupe şi muniţii sunt pe cale să fie concentrate", a punctat Lâsenko, care a adăugat că, în ultimele 24 de ore, un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi 40 răniţi în luptele din estul ţării.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb