Ucraina: separatiştii au luat cu asalt sediul poliţiei din Odesa

V.B.
Internaţional / 5 mai 2014

Ucraina: separatiştii au luat cu asalt sediul poliţiei din Odesa

Update 20:40 Ucraina şi-a închis temporar graniţa cu Crimeea şi Sevastopol

Autorităţile interimare de la Kiev au decis astăzi închiderea temporară a 27 de puncte de control şi de trecere a frontierei de stat cu Crimeea şi Sevastopol, regiuni anexate la mijlocul lunii martie de Federaţia Rusă, potrivit RIA Novosti, care citează guvernul ucrainean.

Ministerul de Externe a fost însărcinat să aducă la cunoştinţa misiunilor diplomatice străine în Ucraina, precum şi a reprezentanţelor diplomatice şi consulare ale Ucrainei închiderea temporară a punctelor de control şi de trecere. Anterior, autorităţile ucrainene interziseseră intrarea pe teritoriul ţării a cetăţenilor ruşi de sex masculin, după schimbarea puterii de la Kiev şi anexarea Crimeei.

Ieri, preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, a declarat, într-un interviu televizat, că, practic, conducerea Rusiei a declanşat un război pe teritoriul Ucrainei.

"Revoltele în regiuni sunt orchestrate de provocatori, printre care se numără şi localnici. Dar toate acţiunile lor sunt coordonate dintr-un singur centru, iar acesta este situat pe teritoriul Rusiei", a spus Turcinov, citat de portalul ucrainean Last24.info.

---

Update 17:33 Rusia reclamă Ucraina la CEDO pentru victimele din Odesa

Rusia va depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva guvernului interimar al Ucrainei, acuzându-l că nu au oprit confruntările violente din Odesa de săptămâna trecută, soldate cu peste 40 de morţi, a declarat astăzi Gheorghi Feodorov, deputat în Duma de Stat.

Parlamentarul a precizat că Federaţia Rusă vrea ca oficialii de la Kiev să fie traşi la răspundere şi pentru victimele din alte regiuni ucrainene. Feodorov susţine că autorităţile ucrainene vor să justifice crimele împotriva propriului popor prin plasarea vinei asupra separatiştilor proruşi: "Vor să dea vina pe altcineva şi le spun europenilor că provocatori mitici din Rusia sunt vinovaţi de absolut orice".

Plângerea la CEDO este susţinută şi pe Internet, unde a adunat până acum două mii de semnături.

---

Update 17:15 Rusia trimite în Crimeea circa 50 de avioane şi 300 de militari

Rusia trimite în Crimeea aproximativ 50 de avioane militare şi de transport şi 300 de militari, explicaţia oficială dată de Moscova fiind pregătirile pentru ziua de 9 mai, aniversată de Federaţia Rusă ca Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial informează agenţia bulgară Focus News.

Dmitri Timciuk, directorul Centrului ucrainean pentru cercetare militară şi politică, a declarat că numărul trupelor ruseşti aflate în apropiere de graniţa cu Ucraina nu s-a modificat considerabil în jurul datei de 1 mai. În plus, trupele ruseşti desfăşurate de-a lungul graniţei estice ucrainene erau în alertă de luptă.

Ieri, AFP informa că mai multe zeci de avioane militare ruseşti (de vânătoare şi bombardiere, dar şi de transport) au fost văzute pe cerul oraşului Simferopol, din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia pe 21 martie. Presa din Rusia scrie că preşedintele Vladimir Putin ar putea vizita regiunea pe 9 mai, după ce va asista la principal paradă militară din Piaţa Roşie a Moscovei.

---

Update 10:30 67 de militanţi pro-ruşi au fost eliberaţi

Aproape 70 de activişti pro-ruşi care fuseseră reţinuţi pentru participarea la violenţe au fost eliberaţi ieri, după ce protestatarii pro-ruşi au atacat sediul poliţiei din Odesa, informează Reuters.

Militanţii au scandat "Nu vom ierta!" şi "Rusia!" în timp ce spărgeau geamurile clădirii. Poliţia din Odesa a declarat că 67 de activişti au fost lăsaţi să părăsească instituţia. Unor ofiţeri le-a fost oferită panglica Sf. Gheorghe, însemn militar rus care a devenit simbol al revoltei, şi au fost aplaudaţi de mulţimea de sute de persoane.

---

Peste 2 mii de manifestanţi proruşi au lansat, ieri după-amiază, un atac asupra sediului poliţiei ucrainene din Odesa, care, astfel, a fost nevoită să înceapă eliberarea celor reţinuţi după violenţele de vineri seară, soldate cu cel puţin 40 de morţi şi 214 răniţi, potrivit presei din Republica Moldova.

Protestatarii (care au blocat şi străzile adiacente) au aruncat cu pietre în sediul poliţiei şi au reuşit să spargă o poartă cu ajutorul a două camioane, dar, până la închiderea ediţiei, forţele de ordine au reuşit să îi împiedice a pătrunde înăuntru. Poliţia a început să îi elibereze pe rând pe cei circa 160 de arestaţi. Autorităţile ucrainene aveau în plan să-i transfere către tribunalele de primă instanţă, unde urma să fie judecaţi pentru violenţele de vineri.

Alte mii de separatişti s-au adunat în faţa Casei Sindicatelor din Odesa, unde vineri seară peste 40 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui incendiu, majoritatea victimelor fiind constituită din simpatizanţi proruşi, adepţi ai federalizării Ucrainei.

Tot ieri, premierul interimar Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că se află în spatele violenţelor, dar le-a reproşat şi reprezentanţilor poliţiei ucrainene că nu au fost capabili să prevină astfel de evenimente.

Vineri, Casa Sindicatelor din Odesa (oraş din sudul ţării, port la Marea Neagră) a fost incendată în timpul confruntărilor dintre militanţii proruşi baricadaţi înăuntru şi susţinătorii guvernului de la Kiev, care veniseră să elibereze instituţia. Separatiştii au ocupat clădirea după ce o tabără a lor fusese incendiată de adversari. Insurgenţii au deschis focul împotriva celor rămaşi în stradă, care, la rândul lor, au aruncat cu sticle incendiare. Când imobilul a fost cuprins de flăcări, unii oameni au încercat să se salveze, sărind prin ferestre. Totuşi, mulţi au rămas captivi şi au murit asfixiaţi sau arşi de vii, fiind descoperite 42 de cadavre carbonizate. Forţele de ordine au arestat aproximativ 160 de suspecţi.

Ciocnirile izbucniseră între un grup de separatişti proruşi şi două grupuri de microbişti ucraineni, care se alăturaseră celor care manifestau pentru unitatea Ucrainei. Conform martorilor, protestatarii proruşi au tras cu arme pneumatice şi de foc, iar la locul incidentului au fost găsite mai multe gloanţe, inclusiv de la automate Kalaşnikov.

Situaţia nu este izolată. Din clădirile oficiale ocupate în ultimele săptămâni, răzvrătiţii au scos lansatoare de rachete şi mitraliere ca să se apere de asalturile armatei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb