• Update 16:33 Manifestanţi proruşi au ocupat primăria din Mariupol
Mai mulţi manifestanţi proruşi au ocupat în această după-amiază primăria oraşului portuar Mariupol, situat în regiunea Doneţk din sud-estul Ucrainei, ce numără aproape 500 de mii de locuitori, scrie presa din Republica Moldova.
Evenimentul a avut loc după un miting în cei aproximativ o mie de protestatari au cerut crearea "republicii Doneţk". Manifestanţii au spart geamurile clădirii, au intrat în Primărie, au dat jos steagurile ucrainene şi au instalat steaguri roşii şi însemne ale regiunii Doneţk. Demonstranţii proruşi au început să ridice baricade cu obiectele de mobilier scoase din primărie.
---
• Update 12:40 Slaviansk: Morţi şi răniţi în ambele tabere în confruntările cu militanţii proruşi
O operaţiune antiteroristă a fost lansată astăzi în oraşul ucrainean Slaviansk, împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, soldată cu morţi şi răniţi de ambele părţi, a anunţat ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, citat de AFP.
"O operaţiune antiteroristă a început la Slaviansk. La operaţiune, participă unităţi ale forţelor speciale. Locuitorii sunt rugaţi să nu iasă din case şi să stea departe de ferestre. Operaţiunea antiteroristă lansată de forţele guvernamentale împotriva militanţilor proruşi s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi. Un agent al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi. Printre separatişti, există un număr necunoscut de victime", a scris Avakov pe pagina personală de Facebook.
Militanţi proruşi ocupă de ieri sediul serviciilor de securitate şi un comisariat de poliţie din oraşul Slaviansk, situat în estul Ucrainei.
---
Cel puţin 60 de oameni au fost luaţi, ieri, prizonieri de către manifestanţi proruşi înarmaţi, care au preluat controlul clădirii în care funcţionează Serviciul de Securitate din Lugansk, oraş situat în estul Ucrainei, scrie presa din Republica Moldova.
Separatiştii au minat clădirea. Serviciul de Securitate al Ucrainei cere atacatorilor să elibereze ostaticii şi să depună armele. Tot acolo, s-au deplasat unităţile antiteroriste care desfăşoară acţiuni privind eliberarea prizonierilor.
"Ministerul de Interne va răspunde dur la acţiunile care destabilizează situaţia, încălcarea ordinii publice şi tulburările în masă pe întreg teritoriul Ucrainei, şi în mod special în regiuni, unde se petrec operaţiuni speciale pentru a rezolva situaţia creată şi a preveni noi acţiuni de separatism la: Doneţk, Lugansk, Harikov. Toţi cei care încalcă legea, indiferent de sloganurile declarate şi apartenenţa politică, vor fi reţinuţi, iar gradul de învinuire pentru implicarea în aceste acţiuni va fi stabilit în instanţa de judecată", se arată într-un comunicat emis ieri de Ministerul de Interne al Ucrainei.
Tot ieri, în Doneţk, "un grup de tineri necunoscuţi echipaţi cu măşti şi bâte au atacat clădirea Procuraturii. Peste 40 de persoane au baricadat intrările Procuraturii cu mobilă", au transmis procurorii, printr-un comunicat.
Ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov, le-a dat separatiştilor un ultimatum de 48 de ore să părăsească imobilul din Lugansk şi să predea armele, în caz contrar ameninţând să intervină în forţă, transmite Kyiv Post. La rândul lor, insurgenţii (autointitulaţi "Armata din Sud-Est") sunt hotărâţi să nu se predea atât timp cât doleanţele nu li sunt îndeplinite. Ei le cer autorităţilor să oprească operaţiunile antiteroriste împotriva lor şi a altor separatişti din sud-estul Ucrainei, precum şi statut oficial pentru limba rusă, alături de legi care să permită organizarea unor referendumuri locale şi intrarea în legalitate a formaţiunii paramilitare pe care insurgenţii o reprezintă.
Dar principala cerinţă a separatiştilor este federalizarea Ucrainei printr-un referendum la nivel naţional, ce le-ar permite să desprindă Lugansk de restul ţării. Aleksei Kariakin, unul dintre capii răzvrătiţilor, a declarat pentru Kyiv Post că Ucraina ar trebui să devină o federaţie care să le permit oamenilor să se separe, dacă îşi exprimă această intenţie în urma unui referendum. Kariakin are convingerea că 85% dintre cei 2,2 milioane de locuitori ai regiunii Lugansk îi împărtăşesc viziunile secesioniste.
De cealaltă parte a baricadei, premierul Arseni Iaţeniuk a declarat, vineri, în Doneţk, că sunt posibile referendumuri locale, dar numai pe probleme legislative. Prim-ministrul le-a dat asigurări celor din sud-est că Executivul de la Kiev nu va revoca actuala lege a limbilor regionale, ce dă limbii ruse statut oficial în această parte a Ucrainei.
Până la închiderea ediţiei, Kostiantin Pojidaiev, şeful poliţiei regionale din Doneţk şi-a anunţat demisia, cedând presiunilor din partea protestatarilor proruşi: "În conformitate cu cererile dumneavoastră, demisionez". Steagul ucrainean a dispărut şi de pe sediul poliţiei din Doneţk (la fel ca în cazul clădirii din Lugansk), fiind înlocuit cu steagul rusesc, ce are pe stemă un vultur cu două capete, informează Reuters.
Ieri după-amiază, peste 200 de manifestanţi proruşi, înarmaţi cu bastoane, au reuşit să pătrundă în sediul poliţiei din Doneţk, fără să întâmpine niciun fel de rezistenţă. Câteva zeci de membri ai forţelor antirevoltă, trimişi să protejeze clădirea, au fost văzuţi arborând panglici portocalii şi negre ale susţinătorilor Rusiei.