Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat astăzi că a arestat un locotenent-colonel din rândurile sale, pe care îl acuză de "înaltă trădare" şi a publicat o fotografie cu pachete de bani care ar fi fost găsite la domiciliul său, transmite News.ro.
Ofiţerul SBU arestat, al cărui nume nu este dezvăluit, ar fi folosit telefonul mobil pentru a fotografia documente ce detaliau locaţia punctelor de control militar din Zaporojie, o regiune de pe linia frontului din sud-estul ţării, şi apoi ar fi trimis informaţiile printr-un cont de e-mail înregistrat pe un domeniu rusesc.
O fotografie ce însoţeşte comunicatul SBU arată cartele SIM emise de operatori de telefonie mobilă ruşi, pachete de valută, o rozetă pentru pumn (box), două cuţite şi un ghid în limba rusă pentru învăţarea limbii engleze.
"De asemenea, au fost stabilite dovezi ale unor legături permanente cu reprezentanţi ai organelor de aplicare a legii şi ai organelor de stat ale Federaţiei Ruse", se arată în comunicat. "În special, rudele apropiate ale trădătorului se numără printre acestea", precizează SBU.
Arestarea acestui agent de informaţii ucrainean de rang înalt acuzat de spionaj pentru Rusia evidenţiază nevoia urgentă de curăţare a principalului serviciu de securitate al ţării, spune un fost director adjunct al agenţiei, citat de The Guardian.
Generalul-maior Viktor Iahun, care a fost adjunctul şefului SBU până în 2015, spune că serviciul a avut mult timp o relaţie prea apropiată cu omologul său rus, FSB.
În urma invaziei ruse din 24 februarie 2022, peste 60 de membri ai SBU şi ai biroului procurorului general au rămas în teritoriul ocupat şi au colaborat cu forţele ruseşti, evidenţiind amploarea infiltrării forţelor de ordine ucrainene de către Kremlin.
De asemenea, în ultimele 11 luni au avut loc şi în restul Ucrainei mai multe arestări ale unor agenţi SBU sub acuzaţia de trădare, între care Oleg Kulinici, care a fost numit în 2020 chiar de Volodimir Zelenski pentru a se ocupa de operaţiunile care priveau Crimeea ocupată.
În octombrie, Ucraina a solicitat, de asemenea, extrădarea din Serbia a lui Andrii Naumov, care a condus departamentul de securitate internă al Serviciului de Securitate al statului, dar care a părăsit ţara cu câteva ore înainte de invazia Rusiei.
"Kulinici şi Naumov se aflau în vârful ierarhiei şi aveau acces la cele mai secrete informaţii", subliniază Viktor Iahun.
Generalul mai spune că în 2010 SBU încă sărbătorea intern Ziua KGB, care marchează înfiinţarea serviciului secret rusesc din perioada comunistă şi că au rămas agenţi pro-ruşi în rândurile serviciului.
"Cel mai mare atac de anul trecut asupra unei baze militare ucrainene, lângă Liov, în vestul Ucrainei, a fost opera unui fost agent SBU, în vârstă de 77 de ani, care a transmis detaliile coordonatelor", spune Viktor Iahun, care se teme că mulţi membri ai serviciului încă se consideră ruşi.
Chiar dacă generaţia care a lucrat pentru serviciile de securitate sovietice s-a pensionat, practicile de recrutare ale SBU au presupus ca fiii şi fiicele acestora să fie angajaţi în agenţie, arată generalul.
"Au crescut cu aceleaşi valori ca şi taţii lor", spune el. "Ucraina a făcut o greşeală majoră prin faptul că nu a urmat exemplul statelor baltice după independenţă reformând serviciile de securitate de la zero", a comentat Iahun.
"Bineînţeles că au existat întotdeauna patrioţi în SBU, dar aceştia au fost în minoritate", susţine el.
"Situaţia se îmbunătăţeşte, iar de la 24 februarie preşedintele Zelenski a făcut curăţenie în rândurile de sus, aşa că nu cred că vreo informaţie strategică vitală ar fi fost transmisă Rusiei. Acum se mişcă în josul ierarhiei", spune fostul director-adjunct.
Iahun a dezvăluit că unii agenţi SBU au fost mituiţi şi şantajaţi pentru a lucra pentru Rusia, în timp ce alţii erau agenţi dubli.
"Alţii se consideră pur şi simplu ruşi. A fost arestată o femeie în vârstă de 40 de ani care lucra în SBU şi despre care s-a constatat că împărtăşea propagandă rusă pe reţelele sociale", a exemplificat el.