Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea sa va promova până la sfârşitul actualei legislaturi, un proiect de lege ce vizează modificarea regiunilor de dezvoltare din ţara noastră.
Privită ca "o bază concretă de discuţie pe viitor", propunerea UDMR va reprezenta totodată şi moneda de negociere a reprezentanţilor minorităţii maghiare în eventualitatea formării unui nou Guvern.
De altfel, UDMR pledează de mai mulţi ani pentru reorganizarea celor opt regiuni de dezvoltare din ţara noastră, pe considerentul că actuala împărţire nu corespunde cerinţelor reale, nefiind concepută pe baza liberei asocieri a autorităţilor publice locale, ci impusă de la centru.
În viziunea liderilor UDMR, citaţi de Agerpres, cele opt regiuni de dezvoltare din România ar trebui să fie înlocuite cu alte 15-16 mai mici, grupate în funcţie de interesele şi tradiţiile comune.
Potrivit acestora, modelul de reuşită îl reprezintă Regiunea de dezvoltare "Ţinutul Secuiesc", compusă din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care în prezent face parte din Regiunea de dezvoltare 7 Centru, împreună cu Sibiu, Alba şi Braşov, judeţe mari a căror proximitate este "păguboasă" pentru cele mai mici deoarece le lasă în "umbră".
Conducerea UDMR Covasna a declarat în repetate rânduri că şi alte judeţe din ţară împărtăşesc ideea reorganizării, fiind de acord că, în formula actuală, regiunile de dezvoltare nu sunt capabile să asimileze corespunzător fondurile structurale puse la dispoziţia ţării noastre de Uniunea Europeană.