UDMR iese de la guvernare

Politică / 14 decembrie 2014

sursa: Facebook

sursa: Facebook

Kelemen Hunor spune că maghiarii trebuie să-şi recupereze pământul natal

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a aprobat, ieri, cu mare majoritate de voturi, propunerea ca Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) să iasă de la guvernare, înregistrându-se trei voturi împotrivă şi şapte abţineri, potrivit surselor din presă.

Propunerea pentru ieşirea de la guvernare a fost făcută pe 27 noiembrie, la Cluj, de Consiliul Permanent al UDMR.

"Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali este ieşirea din coaliţia de guvernare şi continuarea a ceea ce ştim noi foarte clar că trebuie făcut, ne întoarcem şi ne vom ocupa de comunitatea noastră, de problemele comunităţii noastre şi în parlament vom susţine toate demersurile care înseamnă un pas pozitiv în ceea ce priveşte comunităţile, oamenii, cetăţenii şi viitorul lor", declara atunci preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor mai spunea că stabilitatea Guvernului Ponta nu depinde de prezenţa UDMR la guvernare.

Hunor a declarat, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că încrederea în actuala guvernare este tot mai scăzută, că UDMR nu poate guverna dacă nu are susţinere şi că nu poate guverna ştiind că în doi ani riscă să nu mai ajungă în Parlament, potrivit surselor din presă.

"Azi (sâmbătă - n.r.) vom lua o decizie dacă vom ieşi sau nu de la guvernare. Ieşim din guvernare în urma unor concluzii, analize interne. La începutul anului am decis să facem parte din coaliţia de guvernare cu Partidul Social Democrat. Pentru UDMR guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc şi nu putem decide pe principii politice. Majoritatea votanţilor noştri au susţinut practic participarea la guvernare. Azi consider că a fost o decizie corectă. După aproape 9 luni de guvernare, Consiliul Permanent a făcut propunerea că UDMR să iasă de la Guvernare. S-a redus drastic numărul celor care mai cred în acest guvern, nu poţi guverna dacă nu eşti susţinut. Nu putem guverna ştiind că în doi ani putem risca să nu mai ajungem în Parlament. Şi fără noi guvernul are o majoritate. Principala obligaţie a noastră e să păstrăm acea valoare de 25 de ani, să nu o pierdem", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, transmite Agerpres.

Kelemen Hunor a susţinut că 2014 a fost anul premierelor politice, întrucât s-au întâmplat o serie de lucruri cum ar fi dizolvarea Uniunii Social Liberale (USL), care deţinea 70% în Parlament, UDMR a participat în coaliţie cu PSD, au fost doi candidaţi maghiari la preşedinţia României, un etnic german, Klaus Iohannis, a devenit preşedintele statului, dar şi decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomandă ieşirea Uniunii de la guvernare.

Potrivit acestuia, decizia Consiliului Permanent de a propune ieşirea de la guvernare este o premieră şi că ascultând propunerea votanţilor, Uniunea a considerat că ieşirea de la guvernare e cea mai bună hotărâre.

În privinţa poziţionării UDMR în alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor a spus că s-a luat decizia susţinerii unui candidat în turul al doilea, pe baza sondajelor de opinie, însă votul maghiarilor din turul al doilea al prezidenţialelor a fost unul de protest.

"Am considerat că ar fi bine să luăm această decizie luând în considerare sondajele de opinie. În turul al doilea datele arată că mai mulţi maghiari au participat, în ciuda faptului că niciun candidat român nu a avut niciun mesaj pentru etnicii maghiari. Maghiarii în turul II au avut un vot de protest. S-a mişcat o masă de votanţi pe care niciun candidat maghiar nu i-a putut mişca, nu mai au încredere în noi, nu mai suntem credibili pentru ei. Ar trebui să înţelegem şi să fim cei care ne schimbăm", a arătat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor spune că maghiarii trebuie să-şi recupereze pământul natal

Preşedintele a declarat în deschiderea şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că maghiarii din România trebuie să continue pe calea pe care au urmat-o de 25 de ani şi că trebuie să-şi recupereze pământul natal.

"Trebuie să continuăm pe această cale pas cu pas pentru a recupera pămânul natal. Această alianţă (UDMR - n.r.) a fost creată acum 25 de ani ca să lucreze pentru noi şi după 25 de ani e nevoie de această alianţă", a menţionat, potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, în preambulul acordării distincţiei Bradul de Argint pentru 27 de membri ai UDMR, printre care s-a numărat şi Kelemen Hunor.

CRU s-a reunit, ieri, la Târgu Mureş, pentru a vota, printre altele, dacă UDMR mai rămâne la guvernare.

Consilierul prim-ministrului, Gyorgy Frunda, a declarat pentru Agerpres, că există într-adevăr riscul ca Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) să nu mai intre în parlament la viitoarele alegeri, din 2016, însă ieşirea de la guvernare nu ajută Uniunea să recâştige voturile pierdute de-a lungul anilor.

"Există acest pericol ca peste doi ani să nu mai fim în Parlament, dar cred că ieşirea de la guvernare nu ne ajută să recâştigăm voturile. Dimpotrivă, cred că rămânerea la guvernare, a convinge colegii de la guvernare să voteze legea autonomiei culturale, de exemplu, legea simbolurilor şi însemnelor minorităţilor naţionale, a aduce bani în infrastructura locală, pentru şcoli, pentru comunităţile locale, spitalele locale ar fi elemente care ar aduce voturi UDMR, nu a le pierde", a arătat Frunda.

Acesta şi-a exprimat convingerea că nu participarea UDMR la guvernare a dus la scorul slab din alegerile prezidenţiale, ci nesiguranţa transmisă de Uniune, prin neadoptarea unor poziţii clare.

"În ultimii ani UDMR, conducerea sa, nu a avut puterea de a convinge comunitatea maghiară să vină la vot. Atunci când erau momente politice importante în viaţa politică românească ca de exemplu suspendarea preşedintelui, alegerile prezidenţiale de luna trecută, UDMR nu a luat o decizie - să votaţi pentru suspendare sau împotriva suspendării, să votaţi cu Iohannis sau cu Ponta, aceasta creează impresia de nesiguranţă, de incertitudine, care e mult mai dăunătoare decât o decizie proastă", a afirmat Frunda.

Acesta susţine că UDMR a lipsit din viaţa politică internă, au dispărut conferinţele săptămânale pe probleme de politică internă şi externă, şi astfel maghiarii din România nu au votat cu un alt partid, dar s-au arătat nemulţumiţi de această politică şi drept urmare nu mai participă la vot. Frunda a susţinut că atunci când un partid care iese de la guvernare trece în opoziţie, dar şi că UDMR nu e nici la putere, nici în opoziţie.

"Dacă ieşi de la guvernare trebuie să te poziţionezi în opoziţie. Acest joc nici cu tine, nici cu tine nu ne aduce nimic, deci ieşim de la guvernare şi sprijinim noul guvern, ieşim de la guvernare dar sprijinim noul buget, nu suntem nici în opoziţie, nici la guvernare, suntem în bătaia vântului politic din România. E o decizie greşită. Sunt singurul care am spus acest lucru, e adevărat, dar sunt mulţi cei care gândesc ca mine şi nu au posibilitatea sau curajul să spună acest lucru. (...) În opoziţie o să poţi să spui că ne persecută primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi motivat că ne interzice cântatul imnului, arborarea steagului secuiesc, dar astea sunt deja elemente care deja nu mai conving lumea", a precizat Gyorgy Frunda.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. UDMR-ul a fost mereu cu cine detine puterea.Daca nu pica picura.Care pamant natal?Acela care a fost platit odata,in timpul razboiului au fost luate inapoi?Stat slab,cu oameni politici corupti!Sa se faca verificari la retrocedarille care au fost facute pana acuma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb