Lideri ai UDMR şi PNL au declarat că analizează posibilitatea intrării la guvernare, alături de PDL sau PSD,în funcţie de viitorul preşedinte, şi că negocierile din turul doi al prezidenţialelor pentru susţinerea unuia dintre candidaţi pot fi "decisive" pentru structura noului Guvern.
Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat că nu exclude destrămarea coaliţiei PDL-PSD înainte de alegerile prezidenţiale, arătând că Uniunea este deschisă la orice variantă de colaborare pentru o viitoare guvernare şi că şi-ar asuma revenirea la putere pe un program clar care să cuprindă soluţii anticriză dar şi priorităţile formaţiunii.
"Noi nu am făcut speculaţii în legatură cu eventuala rupere a coaliţiei şi o altă formulă de guvernare, însă, aşa cum evoluează lucrurile, nu exclud nici eu destramarea coaliţiei, dar această coaliţie de fapt nici nu a existat. De la bun început, cele două partide au fost într-un conflict continuu, doar interesele de partid au ţinut împreună cele două formaţiuni. Dacă nu mai există aceste interese, atunci se va rupe parteneriatul" a comentat liderul UDMR.
Marko Bela a subliniat că nu concepe o nouă formulă de guvernare minoritară, singura soluţie fiind o coaliţie majoritară cu susţinere puternică. "O altă formulă de guvernare ar trebui să fie majoritară, nu un guvern minoritar. Nu pot concepe că ar exista o variantă minoritară, susţinută din Parlament. Suntem într-o perioadă de criză, când este nevoie de măsuri ferme, clare, iar o astfel de politică guvernamentală este posibilă cu o susţinere majoritară clară" a apreciat preşedintele Uniunii.
Întrebat dacă ar accepta să formeze Executivul alături de PDL şi PNL, Marko a declarat ca Uniunea şi-ar asuma o participare la guvernare dacă ar exista un program clar, cu soluţii anticriză şi care să cuprindă şi priorităţile UDMR. În plus, el a precizat că nu exclude o colaborare cu niciuna dintre formaţiunile parlamentare şi a vorbit despre schimbarea Guvernului după alegerile prezidenţiale.
"Nu exclud o colaborare cu PSD. UDMR este deschisă către celelelalte formaţiuni parlamentare. Suntem deschişi şi către candidaţii la prezidenţiale, nu avem decizia de susţinere a unuia sau altuia. Decizia noastră va depinde de campania pe care o vor face candidaţii şi de atitudinea partidelor. În acest moment, zarurile nu sunt aruncate, suntem deschişi" a precizat Marko Bela, citat de Newsin.
Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a apreciat că, în cazul căderii actualului Executiv, liberalii ar trebui să excludă intrarea la guvernare în orice formulă care implică numirea de către Traian Băsescu a premierului, însă a declarat că este interesat de un parteneriat cu PDL, după alegerile prezidenţiale, în varianta în care Băsescu nu va câştiga un nou mandat. "Eu nu aş intra niciodată la guvernare într-un Guvern în care premierul este numit de Traian Băsescu. Băsescu nu poate fi un partener, nu oferă încredere. Nu am nimic cu PDL, dar nu atâta timp cât e condus de Traian Băsescu. Actualul preşedinte are şanse minime de a mai câştiga un mandat, de aceea nu este exclusă varianta colaborării cu PDL. După alegeri, orice variantă de guvernare este posibilă, atâta timp cât sunt respectate nişte principii", a precizat Fenechiu.
Potrivit liberalului, negocierile ce vor avea loc între partide pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale va fi decisiv pentru formula viitorului Guvern. "Numai cine vrea să fie ipocrit ar spune că turul al doilea nu va influenţa componenţa noului Guvern", a spus deputatul PNL.
Liberalul Bogdan Olteanu a declarat pentru NewsIn că este greu de crezut că majoritatea se va schimba înainte de alegerile prezidenţiale şi că negocierile se vor purta după alegeri. "Cu siguranţă negocierile pentru susţinerea unui candidat sau altul în turul doi vor fi legate de negocierea pentru un nou Guvern şi o nouă majoritate", spune deputatul. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor crede însă că "important nu e atât să schimbăm această majoritate, sau ce majoritate o să vină, cât existenţa unei politici anticriză care să facă economia să meargă pentru că este clar că această politică lipseşte acum". Întrebat ce ar fi mai bine pentru PNL după alegerile prezidenţiale, adică dacă să rămână în opoziţie, sau să intre la guvernare, Bogdan Olteanu a spus, menţionând că este o părere personală, că ar fi mai bine ca PNL să intre la guvernare. "Dar trebuie să facem acest lucru dacă există un plan bun de relansare economică", a adăugat Olteanu.
Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a apreciat că parteneriatul PDL- PSD nu se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale şi a refuzat să precizeze dacă partidul este dispus să revină la guvernare într-o formulă sau alta.
Sursa: Antena3
1. posibila intrare la guvernare..
(mesaj trimis de lulu în data de 03.08.2009, 17:32)
din discursul lui Iorgulescu si a unor UDEMERISTi rezulta clar ca ar vrea sa intre la guvernare.Preziceri:Basescu va fi reales.PSd va trece in opozitie ca acolo le este locul,PNL va intra la guvernare alaturi de PDL si UDMR dar fara Orban,fenechiu.,olteanu etc.