Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) are de ieri o concurenţă importantă la alegerile locale prin înscrierea la Biroul Electoral Central a Uniunii Civice Maghiare (UCM). "Noi am reuşit să strîngem în doar trei săptămîni 54 de mii de semnături, de două ori mai mult decît prevede noua lege a alegerilor locale", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Zsolt Szilagyi, care face parte din aripa radicală a UDMR. Potrivit noii legi a alegerilor locale, formaţiunile politice ale etniilor etnice neparlamentare nu pot participa la alegeri decît dacă reuşesc să strîngă 25 de mii de semnături din 15 judeţe ale ţării.
Radicalii maghiari au acuzat conducerea UDMR că nu mai este reprezentativă pentru întreaga comunitate maghiară şi că ar avea un pact cu PSD pentru a bloca orice concurenţă politică. "Noi am fost deschişi dialogului, însă conducerea UDMR a refuzat să discute cu noi şi s-a îndepărtat de principiul democraţiei şi transparenţei interne", a explicat decizia lor de a depune liste separate Zsolt Szilagyi. Mai mult, radicalii au comentat că UDMR nu mai reprezintă tot spectrul politic al etniei şi prin guvernarea cu PSD, Uniunea s-ar fi apropiat de centru stînga. "Organizaţia noastră are o platformă europeană de centru-dreapta şi va atrage acei votanţi maghiari, care nu mai pot fi atraşi de UDMR", a spus Szilagyi, arătînd că astfel voturile maghiarilor nu se vor risipi către alte partide.
Cu toată opoziţia faţă de UDMR, UCM nu va depune, însă, liste în localităţile în care etnia maghiară deţine mai puţin de 10% din electorat. Pentru a avea reprezentanţi în consiliul local un partid trebuie să acumuleze cel puţin 5% din voturi. "Nu vrem ca prin participarea noastră la alegeri în acele localităţi să periclităm şansele maghiarilor de a fi reprezentaţi la nivel local", a explicat conciliant Zsolt Szilagyi. Domnia sa a arătat că încă nu s-a luat o decizie dacă UCM va depune liste şi la alegerile parlamentare, din aceleaşi motive: divizarea comunităţii maghiare şi neintrarea în Parlament a niciunei formaţiuni. UCM va depune liste pentru alegerile locale în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Sălaj, Satu-Mare şi Bihor.
În replică, preşedintele UDMR, Marko Bela a declarat că membrii UDMR care vor candida pe listele UCM se pot considera autoexcluşi din formaţiunea condusă de domnia sa.