UE A APROBAT ÎMPRUMUTUL-PUNTE DE 7 MILIARDE EURO Tsipras a remaniat guvernul Greciei

A.C.
Internaţional / 18 iulie 2015

Tsipras a remaniat guvernul Greciei

Bancher: "Băncile greceşti se vor redeschide luni"

---------------

Actualizare 18:13 Varoufakis crede că reformele promise de Tsipras vor eşua

Fostul ministru grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a apreciat - într-un interviu acordat astăzi postului BBC - că reformele economice impuse ţării sale de creditorii internaţionali vor eşua chiar înaintea începerii negocierilor privind detaliile noului acord de asistenţă financiară.

În opinia lui Varoufakis, programul prin care Grecia va primi un nou împrumut de 80-86 de miliarde de euro în schimbul aplicării unor noi măsuri dure de austeritate "va intra în istorie ca cel mai mare dezastru de gestiune macroeconomică" şi va fi un eşec "indiferent cine va pune în aplicare" măsurile promise.

Întrebat când estimează că ar putea fi constatat eşecul pe care el în prevede, fostul ministru, în prezent deputat, a răspuns că programul "a eşuat deja".

Însă el i-a luat totuşi apărarea premierului Alexis Tsipras, care a semnat acordul, afirmând că acesta din urmă nu avea altă opţiune. "Ni s-a dat să alegem între execuţie şi capitulare. Şi el (Tsipras) a decis că cea mai bună strategie este capitularea", a mai spus Varoufakis.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 18:06 Tsipras "nu mai mănâncă şi nu mai doarme" din cauza crizei, afirmă mama premierului

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, nu mai mănâncă normal şi nu mai doarme noaptea suficient, din cauza stresului cauzat de situaţia economică a ţării, afirmă cu îngrijorare mama liderului de extremă-stânga de la Atena, potrivit AFP.

"În ultima vreme, Alexis nu mai mănâncă şi nu mai doarme, dar nu are de ales, are o datorie faţă de poporul care i-a acordat încrederea", afirmă Aristi Tsipras, mama în vârstă de 73 de ani a premierului Greciei.

"Îl văd foarte rar pe Alexis. Merge de la aeroport la Parlament. Nu are timp să îşi vadă copiii, cum ar putea avea timp de mine?!", a adăugat Aristi Tsipras într-un interviu acordat revistei Parapolitika.

"Când vorbim, îi spun să facă ce este bine pentru ţară şi să fie atent. Îmi spune să nu fiu îngrijorată, că totul va fi bine", adaugă mama premierului grec.

(A.C.)

---------------

Actualizare 17:13 Noul ministru al Muncii: "Scopul nostru este să negociem dur pentru termenii acordului, nu doar să-l parafăm"

Noii miniştri selectaţi de Alexis Tsipras după remanierea parţială de ieri seară au depus jurământul, înlocuindu-i pe disidenţii din cabinet, transmite Reuters.

Panos Skourletis, un apropiat al lui Tsipras, care a părăsit Ministerul Muncii pentru a prelua portofoliul de energie, domeniu vital, a declarat că remanierea marchează "o ajustare a guvernului la noua realitate".

În locul rebelilor, Tsipras a numit aliaţi sau politicieni din rândul partenerilor minoritari de la guvernare - formaţiunea de dreapta Grecii Independenţi - încercând să parafeze acordul de salvare cu partenerii europeni în următoarele câteva săptămâni înainte să aibă loc posibile noi alegeri.

"Scopul nostru este să negociem dur pentru termenii acordului, nu doar să-l parafăm, dar şi asupra modului în care va fi pus în aplicare. Există mulţi termeni vagi în text", a declarat noul ministru al Muncii George Katrougalos.

El a declarat că guvernul, ales în ianuarie pe o platformă anti-austeritate, va lupta pentru un acord care să fie "just din perspectiva socială" şi a respins sugestiile că va trebui să facă faţă protestelor din partea sindicatelor şi nu numai.

"Stânga este cu demonstraţiile. Stânga vrea oamenii în stradă", a mai spus el.

(A.C.)

-----------

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anunţat ieri seară remanierea guvernului după revolta unei părţi a partidului său în timpul votului din parlament asupra pachetului de reforme cerute de creditori pentru acordarea unui nou ajutor financiar Republicii Elene, potrivit AFP şi Reuters.

Tsipras a făcut zece schimbări în cadrul echipei sale pentru a-i înlocui pe miniştrii şi miniştrii adjuncţi care au votat contra acestor măsuri, respinse în noapte de miercuri spre joi de un sfert dintre membrii partidului radical de stânga SYRIZA, care se află la putere.

El i-a îndepărtat din guvernul său pe miniştrii fondatori, dar l-a menţinut în post pe ministrul finanţelor Euclid Tsakalotos. Aceasta este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras în urmă cu şase luni.

Ministrul muncii Panos Skourletis îl înlocuieşte pe Panagiotis Lafazanis în postul de ministru al energiei. Lafazanis a criticat public planul de ajutor aprobat de parlament, în special prin vocea opoziţiei.

Nadia Valavani, care a demisionat la începutul acestei săptămâni din postul de ministru adjunct al finanţelor, este înlocuită cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finanţe.

Christoforos Vernardakis, un academician, va deveni viceministru al apărării. Olga Gerovassili, parlamentar SYRIZA, a fost numită purtător de cuvânt al guvernului.

Tsipras s-a bazat pe voturile opoziţiei pentru a trece pachetul de care Grecia are nevoie.

În schimbul finanţării în valoare de până la 86 de miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative în ajustări de pensii, creşterea TVA, o revizuire a normelor de negociere colectivă şi limite privind cheltuielile publice.

Din cei 149 de deputaţi ai grupului parlamentar SYRIZA, 32, printre care cinci miniştri înlocuiţi şi preşedinta parlamentului, au votat joi noapte "nu", şase s-au abţinut, iar o deputată a fost absentă.

Preluarea atribuţiilor a fost amânată din cauza incendiilor devastatoare din Peloponez şi Atica, a precizat prim-ministrul într-un comunicat.

Consiliul European a aprobat ieri acordarea unui împrumut-punte către Grecia în valoare de 7,16 miliarde euro, în cadrul Mecanismului european de stabilizare financiară, transmite The Guardian. Potrivit publicaţiei, împrumutul va avea o maturitate de 3 luni şi va fi plătit în două tranşe. Acesta îi va permite Greciei să îşi plătească arieratele către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Greciei şi să ramburseze o datorie către Banca Centrală Europeană, până ţara va primi finanţare prin noul program ESM.

Totodată, a fost conceput un mecanism care să asigure că ţările din afara zonei euro să nu îşi asume niciun risc. Astfel, dacă Grecia nu îşi poate rambursa împrumutul în conformitate cu termenii, orice datorii care au fost suportate de statele membre din afara zonei euro vor fi rambursate imediat.

Eurogrup le-a cerut autorităţilor elene să adopte rapid, până în 22 iulie, al doilea set de măsuri şi să pună în practică legislaţia corespunzătoare primelor reforme.

Conform oficialilor europeni, negocierile pe marginea noului plan de salvare ar urma să dureze cel puţin patru săptămâni. Până când vor fi deblocate fondurile pentru Grecia, europenii trebuie să găsească o soluţie prin care să asigure finanţarea de urgenţă a acestei ţări. Potrivit estimărilor, Atena are un necesar de finanţare de 12 miliarde de euro până la mijlocul lunii august.

Potrivit The Guardian, un bancher de rang înalt a declarat, ieri, pentru corespondentul publicaţiei britanice că băncile greceşti, închise din 29 iunie, se vor redeschide luni. Acesta a declarat: "Aşteptăm un decret în această noapte (noaptea de ieri spre astăzi, n.r.) sau mâine (astăzi, n.r.) privind detaliile. Ceea ce e sigur este că se vor redeschide doar pentru operaţiuni interne, controlul de capital fiind aplicat în continuare pentru tranzacţiile externe".

Totodată, acesta a mai declarat că Guvernul elen va facilita retragerile de numerar din bancomate permiţând clienţilor să scoată maxim 60 de euro pe zi.

"Nicio sumă nu va fi transferată în afară. Restricţiile vor rămâne pentru cel puţin şase luni deşi am o bănuială că va rămâne, probabil, controlul de capital pentru mai mult timp", a mai declarat bancherul.

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat, joi, plafonul finanţării de urgenţă destinate băncilor greceşti, conform anunţului făcut de preşedintele instituţiei, Mario Draghi. Oficialul BCE a spus că banca va majora finanţarea de urgenţă pentru instituţiile de credit elene cu 900 milioane de euro, de la 89 miliarde de euro.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Trebuia sa se remanieze pe el!

    Hahalera! 

    1. Se cunoaste cand e mandru;-?

    Tipras, si-a mintit cu nerusinare poporul, la alegerile generale, la referendum si apoi la Bruxelles. Germania trebuie sa plateasca Greciei, ca si Romaniei, datoriile de razboi (+dobanzile aferente intarzierii) si apoi sa pozeze in suprastat. Este regretabil ca restul tarilor din Europa fac sluj in fata Berlinului !! Sa nu uitam cine a declansat ultimele trei conflagratii continentale si nu numai : 1870, 1914 si 1939 !! Cum se face ca toti uita ??

    1. De ce vorbesti fara sa citesti rapoartele financiare. De ce nu te uiti la televizor sa vezi cum un membru in consiliul de conducere al partidului Syriza spune ca nu vrea sa se compare cu Romania si Letonia ,ci vrea sa se repartizeze uniform din tari precum Germania :-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb