UE a prezentat noi propuneri de reducere a riscurilor băncilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 noiembrie 2016

Uniunea Europeană (UE) a prezentat, ieri, cele mai recente propuneri ale sale privind reglementarea bancară post-criză financiară, în încercarea de a stimula creşterea economiilor cu probleme din regiune.

Legislaţia propusă are ca scop punerea în aplicare a noilor cerinţe privind capitalul băncilor, stabilite de organismele de standardizare de la nivel mondial, precum Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară şi Consiliul pentru Stabilitate Financiară.

"Europa are nevoie de un sector bancar puternic şi divers pentru finanţarea economiei", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, adăugând: "Astăzi (n.r. - ieri) am prezentat noi propuneri de reducere a riscurilor, care se bazează pe standardele convenite la nivel global, ţinând seama de caracteristicile specifice ale sectorului bancar european".

Propunerile privesc normele referitoare la capacitatea totală de absorbţie a pierderilor din UE. Aceste norme le impun băncilor considerate de importanţă sistemică (13 la număr în UE) să deţină capitaluri tampon mai mari sau alte valori mobiliare pentru amortizarea pierderilor în cazul în care acestea ajung în situaţia lichidării. Totodată, autorităţile propun, printre altele, o rată angajată de îndatorare pentru prevenirea îndatorării excesive, respectiv o rată angajantă de finanţare netă stabilă pentru eliminarea dependeţei excesive de finanţarea interbancară pe termen scurt şi pentru reducerea pe termen lung a riscurilor de finanţare.

Autorităţile europene urmăresc astfel ca, în caz de criză, băncile să nu mai fie salvate cu banii constribuabililor.

Comisia Europeană consideră că sectorul bancar trebuie să fie "stabil, sustenabil, divers şi integrat" pentru ca să constituie un factor generator de creştere în regiune.

Comisia Europeană a informat ieri, printr-un comunicat:

"Pachetul de reformă este construit pe normele bancare existente în UE şi urmăreşte să finalizeze agenda de reglementare post-criză. Pachetul vrea să dea asigurări că orice provocare majoră la adresa stabilităţii financiare este rezolvată prin cadrul de reglementare, care trebuie să dea asigurări că băncile pot continua să susţină economia reală".

Pachetul cuprinde măsuri menite să îmbunătăţească capacitatea de creditare a băncilor în vederea susţinerii economiei europene. Aceste măsuri vor consolida capacitatea băncilor de creditare a IMM-urilor şi de a finanţa proiecte de infrastructură, conform Comisiei.

Propunerile vor fi înaintate Parlamentului European şi Consiliului European pentru analiză şi adoptare.

Executivul de la Bruxelles a propus, ieri, măsuri de creştere a rezistenţei instituţiilor financiare din UE şi îmbunătăţirea stabilităţii financiare. Pachetul de măsuri prevede, printre altele, introducerea unor cerinţe de capital mai sensibile la risc şi implementarea de metodologii care pot reflecta în mod mai precis riscurile actuale la care sunt expuse băncile, potrivit Comisiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb