Liderii celor 27 de state membre UE au aprobat ieri, de principiu, într-o reuniune desfăşurată la Bruxelles, solicitarea de amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, de la 31 octombrie.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, potrivit BBC, că extinderea termenului este "flexibilă", existând posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din blocul comunitar la 1 decembrie 2019, 1 ianuarie sau 1 februarie 2020, în funcţie de momentul ratificării acordului de Brexit.
Decizia de ieri a venit după ce, săptămâna trecută, toate ţările membre ale UE au convenit asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru evitarea unei ieşiri fără acord a Marii Britanii din blocul comunitar.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că extinderea temenului de Brexit este "pozitivă", şi "oferă timp Regatului Unit să clarifice ceea ce vrea".
Conform planului iniţial, Marea Britanie trebuia să părăsească UE în 29 martie anul acesta, dată care a fost amânată în două rânduri, mai întâi pe 12 aprilie şi apoi pe 31 octombrie.
Proiectul de document aprobat ieri la nivel de ambasadori ai UE şi care urmează să fie oficializat în aceeaşi formă de liderii ţărilor UE prin procedură scrisă include angajamentul că Acordul de Brexit nu va mai putea fi negociat în viitor.
De menţionat că Franţa s-a opus iniţial amânării termenului de Brexit, însă a decis ulterior să îşi schimbe poziţia astfel încât să nu fie singurul stat membru împotriva consensului european privind extinderea termenului.
Deputaţii britanici urmau să voteze ieri după-amiază asupra unei moţiuni a premierului Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate la data de 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până atunci să obţină adoptarea în Parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit pe care l-a convenit luna aceasta, la Bruxelles.
Partidul Naţionalist Scoţian şi Partidul Liberal Democrat propun, pe de altă parte, alegeri anticipate la data de 9 decembrie.