UE: Acord pentru deblocarea dosarului Uniunii bancare

V.D.
Internaţional / 26 mai 2018

Acord pentru deblocarea dosarului Uniunii bancare

Statele membre au ajuns la un acord privind un pachet de măsuri menite să reducă riscurile din sectorul bancar, un consens politic construit la propunerea comună a miniştrilor de finanţe francez Bruno Le Maire, şi german Olaf Scholz, care deschide calea unei reforme profunde a Uniunii Economice şi Monetare, conform EURACTIV.com.

"Dragi colegi, o avem!", a exclamat ministrul bulgar al finanţelor Vladislav Goranov, după ce ministrii au ajuns la un acord asupra unui set de măsuri de îmbunătăţire a reducerii riscurilor în cadrul uniunii bancare în timpul unei reuniuni a Consiliului Ecofin de astăzi.

"Acest pachet este un element-cheie al reducerii riscului în sectorul bancar", a declarat Vladis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei responsabile de Euro, dialogul social, stabilitatea financiară, serviciile financiare şi piaţa de capital.

Prin această decizie, UE va aplica standardele internaţionale convenite în urma crizei financiare 2007-08 la legislaţia europeană. Implementarea acesteia va face ca băncile europene să fie mai rezistente în cazul şocurilor de pe pieţe, potrivit UE.

Propunerea introduce drept obligatoriu un raport maxim de îndatorare de 3% pentru toate băncile, pentru a le împiedica să exercite un efect de levier excesiv. Această cifră va creşte pentru băncile globale cu importanţă sistemică.

De asemenea, aceasta cuprinde o "capacitate totală de absorbţie a pierderilor" de cel puţin 8% din bilanţul lor, pe care băncile mai mari trebuie să le respecte. Această măsură vizează întărirea cerinţelor de capital sensibile la risc pentru băncile care tranzacţionează în mare parte titluri şi instrumente financiare derivate, astfel încât să se asigure că deţin active suficiente ca sa reziste o perioadă a turbulenţelor pieţei.

Comisia şi statele membre se angajează să continue eforturile de realizare a mai multor măsuri de partajare a riscurilor înainte de reuniunea din iunie, inclusiv sprijinul comun pentru Fondul unic de soluţionare a problemei şi schema comună de garantare a depozitelor. Acest element este unul dintre aspectele cele mai controversate ale pachetului.

Accentul pe reducerea riscurilor în raport cu împărţirea riscurilor a condus la anumite fricţiuni între statele membre. Italia şi Grecia, care apără dezvoltarea ambelor măsuri şi logica prin care trebuie să se facă mână în mână, s-au abţinut de la vot. "Ne aşteptăm ca, în iunie, UE să facă progrese semnificative", a subliniat ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan.

Preşedinţia Consiliului va trebui acum să înceapă negocierile cu Parlamentul European.

Au existat trei încercări în ultimele şase luni de adoptare a acestui pachet, dar numai acum statele membre au găsit consensul.

Un posibil guvern ostil din Italia şi efectul său de contagiune pe pieţe ar putea, într-o oarecare măsură, să forţeze UE să-şi accelereze activitatea în vederea consolidării Uniunii bancare.

"Nu există o legătură directă între procesul politic din Italia şi ceea ce am reuşit să realizăm", a afirmat Vladislav Goranov, ministrul bulgar al Finanţelor.

Olaf Scholz din Germania a fost precaut în legătură cu modul în care noul guvern italian ar putea afecta setul de reforme pe care UE trebuie să le adopte în viitorul apropiat.

"Primul ministru desemnat al Italiei, după ce a vorbit cu preşedintele, a spus că Italia va respecta reglementările şi regulile pe care le avem în Uniunea Europeană. Cred că dacă cineva întinde mâna, ar trebui să o apuci", a spus Scholz.

Acordul politic de acum se bazează pe un consens construit de guvernele german şi francez în ultimele săptămâni. Un consens pe care l-au prezentat prin conferinţa de presă comună după reuniunea Ecofin.

Franţa şi Germania lucrează " mână în mână" la pachetul bancar. "Acum o săptămână am stat şi am redactat un text", a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanţelor, presei. Acest text a stat la baza acordului de astăzi, a dezvăluit Le Maire.

"Acesta este un moment foarte important pentru dezvoltarea în continuare a Uniunii Europene", a subliniat Scholz. "A creat impulsul politic de care aveam nevoie", a subliniat Le Maire.

Miniştrii vor lucra împreună la o propunere pe care o vor prezenta cancelarului Angela Merkel şi preşedintelui Emmanuel Macron, înaintea summitului Consiliului European din iunie. Pentru reforma UEM, "este acum sau niciodată", a avertizat ministrul francez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb