Comisia Europeană şi Ucraina au semnat astăzi un acord privind un ajutor de 500 de milioane de euro destinat locuinţelor şi educaţiei pentru persoanele strămutate, precum şi pentru agricultură în ţara devastată de război, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Această finanţare, anunţată de executivul european în marja unei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Ucraina de la Bruxelles, la care a participat premierul ucrainean Denîs Şmîgal, face parte din angajamentele europene anunţate în primăvara acestui an.
Acesta este cel de-al 8-lea Consiliu de Asociere UE-Ucraina şi primul de când Ucraina a obţinut statutul de ţară candidată la UE în iunie.
Premierul ucrainean s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, cu care a discutat despre "consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi integrarea Ucrainei pe piaţa energetică a UE".
Denîs Şmîgal a pledat, pe contul său Telegram, pentru "introducerea unui embargo energetic total împotriva Rusiei".
"Exporturile de energie electrică din Ucraina pot înlocui volume considerabile de importuri de gaze ruseşti", a spus şeful guvernului ucrainean. "Până în prezent, capacitatea comercială se ridică la 300 de megawaţi, în timp ce capacitatea noastră de export este de până la 2.000 de megawaţi", a mai spus Denîs Şmîhal.
"Ucraina are cele mai mari depozite subterane pentru stocarea gazelor şi ar putea deveni 'seiful de gaze' al Europei", a subliniat el. "După obţinerea statutului de ţară candidată (la UE), guvernul ucrainean aspiră să accelereze integrarea pe piaţa energetică a UE", a mai spus Denîs Şmîgal.
1. SA CURGA BANII
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 17:09)
Oare NOI RESTUL cei devastati de :
- inflatie nemaivazuta de actuala generatie
- preturi la energie
- devalorizare SALARII, PENSII
- afaceri mici-mijlocii distruse ..... etc.
CAT O SA PRIMIM ??!!
Scuze de intrebarea NECONFORMA.
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 05.09.2022, 17:35)
Avem niste "toalete scolare" in "fundul curtii", trimiteti niste "cashcaval".
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 19:41)
Problema salariilor mici,a toaletelor si in general a infrastructurii tarii poate fi rezolvata foarte usor si repede! Numai ca nu vor politicienii din parlamentul Romaniei! Solutia este simpla: sa se puna de acord partidele de la guvernare ca sa ne imprumutam de 20-30 miliarde de euro! Cu banii astia se pot face multe in Romania in urmatorii 10 ani de zile! Nu este nevoie sa stam mereu cu mana intinsa la alte tari,care sunt inglodate in datorii! Romania si mai ales Bulgaria,sunt tari cu datoria publica mult mai mica in comparatie cu media europeana! Romania a pierdut 4 milioane de tineri,iar Bulgaria cel putin 2 milioane,deoarece politicienii nu se imprumuta ca sa creasca nivelul de trai al populatiei! Sa nu mai vorbim de criminalul Ceausescu care in loc sa faca infrastructura in Romania,s-a dus sa investeasca banii tarii in Irak,Libia sau Sudan!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 21:17)
Rectificare: Romania pe vremea lui Nicu a ridicat infrastructural in tarile mentionate de dumneavoastra!
De ce ? Pentru ca Lei era inca puternic; iar cand o meneda este puternica sa exporta CREDIT sau Capacitati de Productie: gen cum face romania de acum: nu are voie ca pondere sa exporte credit in tarile ue sau altele indatorate pe dolari dar are voie sa exporte productivitate !!!
Ambele forme ajuta la intoarcerea in trezoreria tarii etc "trezorerii / dividente /valute /fluxuri de bani / bunuri" ce mentin echilibrul raportului dintre moneda interna si monedele externe.
Romania nu are voie momentan sa fie moneda puternica!! Nici nu avem cum inca caci nu suntem ca pondere acum (ca si opus fata de anii 70-80) producatori cu exporturi majore; romania ca pondere e consumatoare si deci tre sa exporte productivitate fixica si sa importe etc capacitati noi... si bani.. si alte forme de credit... ce vor ajuta in viitor ca romania sa devina iar productator ca pondere si nu consumator. Aceste cicluri balanseaza la zecii de ani... si de fel generatiile care prind "consumul si exuberanta" nu prind si trendul de productivitate.
Atentie nu vorbim de ciclurile scurte unde pe un tred de zeci de ani pot sa ai si caderi si urcari procentuale intre productivitate si consum ca forma de plata si reglare deficit excedent. Vorbim de Trend - de media pe zeci de ani - ce arate esti productator net sau consumator net.
s c cret
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 22:28)
Teoretic da,
am cumpărat arme de 7,3 miliarde $,
din împrumut fiid PRIORITATE MARE
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 22:41)
Ai fumat ceva? Ceausescu nu a investit banii in propria lui tara si s-a dus la arabi ca sa le faca infrastructura cu banii romanilor! Rezultatul? Araboii ne-au aratat degetul mijlociu,iar Romania a fost pagubita de 5-6 miliarde de dolari! Plus ca a achitat datoria tarii de 10-12 miliarde de dolari,fara sa-l oblige cineva! A achitat datoria publica prin infometarea populatiei timp de 6-7 ani! Cand a avut Romania moneda puternica si exporturi puternice pe vremea lui Ceausescu? Leul rimanesc era cotat de banca nationala cu trei cursuri de schimb diferite! Unul pentru exporturi,altul pentru importuri si altul pentru turistii straini care aduceau valuta in Romania! Plus ca muncitorii romani care aduceau dolari din tarile arabe erau jecmaniti de statul comunist,asa cum se procedeaza si in Cuba sau Coreea de Nord! In loc sa le dea statul 16 lei pe un dolar,primeau doar 4 lei! Spui ca Romania exoprta la greu pe vremea dictatorului si ca aveam surplus comercial,dar adevarul este ca aveam deficit! Importam mai mult decat exportam! Ma refer la inceputul anilor '80,arunci cand Romania intrase in incapacitate de plata! Apoi redus drastic importurile si a crescut la maximul posibil exporturile! Se exportau milioane de tone de cereale,iar poporul nu avea sufucienta paine ca sa se hraneasca! Alta aberatie pe care o spui este cea legata de moneda national : " nu avem voie si nu putem sa avem leu puternic pentru ca nu suntem exportator major ca pe vremea comunismului"! Ma crucesc si eu de ce iti debiteaza mintea! Tu nu cunosti ca economia unei tari are nevoie de o moneda stabila fata de principalele valute internationale? Mai ales fata de euro,pentru ca 65- 70% din comertul nostru se face cu tari din zona euro! Nu trebuie ca moneda noastra sa se intareasca,dar nici sa se devalorizeze! Trebuie sa fie stabila in raport cu euro! Daca se intareste prea mult,atunci produsele noastre sunt mai scumpe la export! Daca se devalorizeaza prea mult,atunci ceea ce importam devine mai scump!
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 22:51)
Si armele sunt de folos! Fara armament nu poti sa te aperi cand intra rusu peste tine! Fara aparare si securitate a frontierelor tarii,atunci nu poate exista nici economie si nici prosperitate! Acum suntem in Nato,suntem la adapost sub aripa Americii si credem ca nu suntem amenintati de rusi si ca nu ne trebuie arme! Dar ce se va intampla daca unul ca Trump va incerca sa scoata SUA din Nato si in felyl acesta sa ramanem si noi fara protectie? Nu va trebui sa ne bazam pe armamentul din dotare? Bine inteles ca unii ,care ridica problema cheltuielilor cu armament,sunt cu siguranta propagandisti de-ai lui Putin!
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 23:46)
foarte logic,
Ucraina ajutata de USA SI EUROPA a pierdut
deja peste 20 % din teritoriul lor,
fara americani sigur batem pe rusi cu arme second hand
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 21:09)
Rectificare: e CREDIT nu ajutor! care da tot ajutor devine cu timpul daca e valorificat corect.
s c cret
4. Cruella deVil
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2022, 01:28)
E ca si cum babornitza ar lua de la gura copiilor ei si putinul ramas, ca sa-l dea la amant!