UE ACUZĂ: China abuzează de sistemul comercial mondial

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iunie 2007

China abuzează de sistemul comercial mondial

Peter Mandelson, comisarul european pentru Comerţ, acuză autorităţile de la Beijing că abuzează de sistemul comercial mondial şi avertizează că Europa nu va rămâne indiferentă, atâta vreme cât exportatorii săi sunt blocaţi din cauza pieţei chineze. Declaraţia lui Mandelson vine după publicarea datelor oficiale privind excedentul comercial al Chinei. Acesta a crescut cu 73% în mai 2007, comparativ cu aceeaşi lună din 2006, ajungând la 22,45 miliarde de dolari.

"Deficitul comercial al Europei este de 15 euro pe oră, pe relaţia cu China. Acesta ar putea ajunge la 170 miliarde de euro în 2007, dacă se va menţine trendul actual", a precizat Mandelson, adăugând că o astfel de situaţie "nu este tolerabilă". În opinia oficialului UE, balanţa comercială curentă este umflată în mod artificial, iar China trebuie să facă paşi concreţi în vederea rezolvării situaţiei.

Mandelson arată că, în situaţia în care lucrurile nu se schimbă, iar dacă statele membre ale UE nu vor fi convinse că acest parteneriat nu este unul corect, bazat pe reciprocitate, politica de dialog şi cooperare ar putea deveni una provocatoare.

În prezent, excedentul comercial al Chinei cu UE creşte mai rapid decât cel cu SUA.

Deficitul de cont curent al UE

s-a triplat în primul trimestru

Uniunea Europeană (UE-27) a înregistrat, în primul trimestru din 2007, un deficit de cont curent de 35,4 miliarde de euro (1,2% din PIB), triplu faţă de ultimul trimestru din 2006, când a însumat 11,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor preliminare publicate ieri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În schimb, deficitul a scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, când acest indicator a fost de 36,2 miliarde euro (1,3% din PIB).

În plus, în perioada ianuarie-martie 2007, UE-27 a înregistrat un surplus de 15,7 miliarde de euro la capitolul comerţ cu servicii, comparativ cu 11,2 miliarde euro în primul trimestru din 2006, respectiv 19,1 miliarde de euro în ultimul trimestru al anului trecut. În ceea ce priveşte zona euro, aceasta a înregistrat un deficit de cont curent de 1,4 miliarde de euro (0,1% din PIB) în primul trimestru al acestui an, în scădere de la 14,5 miliarde de euro (0,7% din PIB) în perioada similară a anului trecut, respectiv 21,3 miliarde de euro în ultimul trimes­tru din 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb