UE acuză Gazprom de abuz de poziţie dominantă

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 aprilie 2015

Iulian Chifu: "Decizia nu are legătură cu conflictul ruso-ucrainean"

Uniunea Europeană (UE) a acuzat, ieri, oficial Gazprom de abuz de poziţie dominantă, care a condus la creşterea preţurilor gazelor pentru mai multe ţări din Uniunea Europeană. Comisarul European pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat ieri că Gazprom este suspectat că a impus preţuri incorecte ca să împiedice direcţionarea gazelor din zona Central şi Est Europeană către alte state, potrivit Bloomberg. "Toate companiile care operează pe piaţa europeană trebuie să respecte regulile europene", a comentat comisarul.

Unii analişti au comentat că decizia UE de ieri va pune paie pe foc în conflictul ruso-ucrainean, în timp ce alţi experţi reproşează Comisiei că nu s-a mişcat suficient de repede cu investigaţia tocmai din cauza conflictului.

Iulian Chifu, preşedintele Conflict Analysis and Early Warning Center, ne-a declarat: "Decizia Comisiei Europene nu are legătură cu ce se întâmplă în Ucraina. Investigaţia a fost declanşată în urmă cu trei ani. Comisia arată că nu face compromisuri şi că toate companiile trebuie să respecte legea, indiferent de ţara din care provin. În cazul Gazprom este vorba despre interzicerea accesului terţilor la reţea, iar semnalul dat de Comisie este că nu tolerează încălcarea acestui drept stipulat în lege".

Comisia arată că tratamentul incorect al Gazprom a fost constatat în Bulgaria, Estonia, Latvia, Lituania şi Polonia. Compania va avea 12 săptămâni să răspundă acuzelor UE şi să ceară o audiere ca să-şi susţină apărarea.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov, nu a dorit să comenteze până la informarea oficială a Comisiei asupra acestui caz.

Amenda pe care o riscă Gazprom este de 10% din cifra de afaceri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar cine-i opreste sa cumpere din alta parte daca nu le convine? De ce trebuie sa le dea Rusia, ceva al ei, la pretul pe care-l vrea cumparatorul european? De ce nu reziliaza contractul (le este greata de rusi..nu?) si apoi sa faca unul nou, de livrare cu vaporul de peste ocean, la preturi la care nici un om din Europa nu supravietuieste peste iarna (ca doar ii adora pe cowboy!?), cu exceptia celor ce au bani sa petreaca iarna la tropice sau la Miami?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb