UE se alătură în cele din urmă Convenţiei de la Istanbul privind protecţia drepturilor femeilor, conform informaţiilor furnizate de TellerReport. Convenţia, care a fost încheiată în Istanbul în 2011, este un acord al Consiliului Europei, la care sunt membri 46 de state. 21 de state membre UE au ratificat deja convenţia, dar Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria încă nu au făcut-o.
UE se angajează să consolideze protecţia femeilor şi fetelor, incluzand măsuri speciale de protecţie pentru femeile migrante şi solicitantele de azil.
Există motive pentru întârzierea semnării, dar acum se exercită presiuni asupra ţărilor UE pentru a acţiona.
Odată cu aderarea, convenţia va fi valabilă, cel puţin în parte, şi în acele state membre UE care nu au ratificat-o încă.
Anumite state membre UE blochează ratificarea convenţiei. Până în prezent, 21 de state membre UE au ratificat convenţia, în timp ce Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria nu au făcut-o încă. Polonia doreşte chiar să se retragă din convenţie. Aceste state sunt, printre altele, împotriva cerinţei de promovare a "rolurilor de gen non-stereotipice" în şcoli şi văd pericolul de a încuraja imigraţia ilegală în UE.
Cu toate acestea, într-un aviz din octombrie 2021, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a concluzionat că UE poate adera la acord fără consimţământul tuturor statelor membre. Odată cu aderarea UE, Convenţia se aplică în toate cele 27 de state membre - dar numai în acele domenii în care UE are competenţe exclusive: de exemplu, cooperarea între autorităţile judiciare şi cele de aplicare a legii şi dreptul azilului.