UE ameninţă că va taxa importurile de biodiesel din SUA

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2008

UE ameninţă că va taxa importurile de biodiesel din SUA

Autorităţile de la Bruxelles au lansat o anchetă privind concurenţa neloială făcută de producătorii americani de biodiesel

Uniunea Europeană ameninţă că va impune taxe vamale la importurile de biodiesel din SUA, pe motiv că producătorii europeni de profil ar putea deveni victimele subvenţiilor americane şi ale preţurilor reduse din domeniu.

Autorităţile UE au lansat o anchetă asupra producătorilor americani de biodiesel (biocombustibil fabricat din grăsimi animale şi uleiuri vegetale), urmărind să afle dacă aceştia beneficiază de ajutor guvernamental care distorsionează piaţa. UE a mai iniţiat o anchetă pe marginea importurilor de profil din SUA, din cauza preţurilor de dumping.

Investigaţiile autorităţilor europene vor determina dacă producătorii de biodiesel din UE au fost afectaţi de concurenţa neloială a rivalilor din Statele Unite ale Americii.

"UE nu va tolera practicile comerciale neloiale", declară Peter Power, purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare din cadrul Comisiei Europene.

Cele două anchete reflectă tensiunile care însoţesc eforturile făcute de UE şi SUA pentru extinderea comerţului global de biocombustibili, prin stabilirea de standarde comune. Biocombustibilii, printre care se numără etanolul, sunt fabricaţi din rapiţă, porumb, grâu sau trestie de zahăr.

Anchetele europenilor au la bază şi creşterea preţului alimentelor, care a intensificat temerile legate de extinderea producţiei de biocombustibili, în defavoarea producţiei de alimente.

La finele lunii aprilie, grupul de lobby European Biodiesel Board a depus o plângere la Comisia Europea­nă, pretinzând că "au cres­cut dramatic" exporturile americane de biodiesel către UE. Grupul reprezintă aproximativ 60 de companii, printre care diviziile europene ale "Archer Daniels Midland" Co. şi "Cargill" Inc., care produc biocombustibilul B99.

Începând cu anul 2004, legislaţia americană permite acordarea de subvenţii de până la 300 de dolari pe tona metrică de biodiesel, potrivit European Biodiesel Board, care arată că exporturile subvenţionate de B99 încalcă regulile Organizaţiei Mon­diale a Comerţului, ame­ninţând totodată comerţul internaţional cu biodiesel. n

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce nesimtiti sunt astia din UE, americanii au dovedid ca pot fabrica motorina mai ieftin si din culturile de cereale nu doar din extractia de petrol, dar normal ca nu le convine rafinariilor si peco-urilor care practica un pret triplu la motorina fata de cei din america... vor sa ne bage pe gat produsele fabricate de ei, nu le pasa ca ne taxeaza enorm...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb