Uniunea Europeană (UE) ar putea să renunţe - anul viitor - la vaccinurile împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson şi să se axeze asupra vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, declară ministrul francez al Industriei Agnès Pannier-Runacher, potrivit news.ro.
"Aceasta este cea mai mare probabilitate", a declarat Agnès Pannier-Runacher, care confirmă astfel o dezvăluire publicată de presa italiană.
Discuţii cu privire la noi contracte în 2022 nu au fost anunţate cu privire la laboratoarele farmaceutice Johnson&Johnson şi AstraZeneca, spre deosebire de laboratoarele americane şi german, a precizat ministrul.
UE ar putea privilegia astfel vaccinuri cu ARN mesager, care "funcţionează foarte bine" şi care au puţine efecte secundare.
Vaccinuri noi ar putea fi produse de către Sanofi şi Novavax în lunile următoare, care să să completeze "arsenalul" anticovid.
Laboratorul farmaceutic francez urmează să publice la începutul lui mai rezultate ale unui test clinic din faza 2, în vederea obţinerii unei autorizaţii de punere pe piaţă a unor produse împotriva variantelor SARS-Cov-2, iar împotriva tulpinii obişnuite în trimestrul patru, a precizat ministrul.
Agnès Pannier-Runacher consideră că întârzierea în campania de vaccinare din Europa este cauzată în principal de o problemă de finanţare a cercetării.
"Noi am avut mai puţine doze decât Statele Unite pentru că Statele Unite au investit în cercetare, înainte, începând din martie, iar noi nu aveam acest instrument pentru a finanţa masiv teste clinice", declară reprezentanta Guvernului francez.
În lipsa unui organism comun al Celor 27 este imposibil să fie puse în joc sume de bani comparabile cu cele din America în finanţarea producţiei vaccinurilor, iar statele singure nu sunt capabile de acest lucru, apreciază ea.
Agnès Pannier-Runacher declară că Franţa urmează să primească 7,5 milioane de doze dintre cele 50 de milioane de doze negociate de Conisia Europeană (CE) cu alianţa Pfizer-BioNTech.
Aceste doze urmează să sosească până la sfârşitul lui iunie şi să permită Guvernului să-şi onoreze angajamentul de a le permite tuturor francezilor în vârstă de peste 18 ani care vor să se vaccineze să se vaccineze cu o doză "până la sfârşitul verii".
În toamnă, autorităţile franceze vor avea "capacitatea, ca număr de doze, să vaccineze adolescenţii" cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.
Problema utilităţii acestui demers este necesar să fie tranşată în mod intuitiv - "tot ceea ce contribuie la oprirea epidemiei şi la asigurarea populaţiei trebuie să pus în practică imediat ce este posibil", declară ministrul.
Agnès Pannier-Runacher apără producţia vaccinurilor în Franţa şi denunţă "dispreţul" celor care consideră că este vorba despre o îmbuteliere.
"Aceasta nu este o îmuteliere. Nu umplem un borcan cu apă. Există tehnologii de vârf pe care numai câţiva profesionişti ştiu să le facă. Să nu mai scuipăm în supă", denunţăea sec.
Guvernul francez acţionează imediat în vederea unei redeschideri a locurilor închise de mai multe luni. Concerte-test, redeschideri la nivel de teritoriu în mod treptat sunt doar unele dintre piste, declară ministrul, care subliniază activitatea de definire a unor protocoale sanitare "ce permit redeschiderea unor locuri în siguranţă către jumătatea lui mai", în domeniul cultural, cu privire la care urmează să decidă Guvernul şi preşedinţia.