UE cere Kazahstanului să trateze investitorii străini cu mai multă corectitudine

C.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2007

Comisia Europeană a făcut ieri un apel la autorităţile din Kazahstan pentru ca acestea să trateze cu mai multă corectitudine companiile străine, la o zi după ce preşedintele kazah a promulgat o lege controversată, ce ar putea afecta inves­tiţiile firmelor energetice. "Parteneriatele energetice de succes cu statele din lumea a treia trebuie să se bazeze pe respect reciproc, transparenţă şi lipsă de discriminare", a precizat Comisia.

Preşedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, a acordat recent guvernului de la Astana puterea de a modifica sau anula contracte cu firme străine, în ciuda presiunilor făcute de către investitorii străini la adresa şefului statului, care îi cereau acestuia să respingă legea prin veto.

Dezbaterea privind legea menită a proteja sectorul energetic a atras atenţia asupra relaţiilor dintre investitorii străini şi Kazahstan, într-o perioadă în care guvernul de la Astana este prins într-o dispută cu grupul companiilor petroliere conduse de firma italiană Eni, cu privire la zăcământul de petrol Kaşagan.

Sub noua lege, Kazakhstanul poate impune schimbări ale contractelor de exploatare încheiate cu companiile străine sau poate anula termenii acordurilor de partajae a producţiei, în cazul în care consideră că se află în faţa unei ameninţări la adresa securităţii internaţionale.

Surse familiare cu sectorul petrolier kazah consideră proiectul de lege ca o măsură luată în urma disputei legate de zăcământul Kaşagan.

Guvernul a ameninţat că va retrage companiei Eni rolul principal din proiectul Kaşagan şi că va da amenzi în valoare de miliarde de dolari, pentru întârzierea producţiei.

Kazakhstanul s-a mai folosit în trecut de schimbări legislative pentru a forţa mâna investitorilor.

În timpul unei dispute din 2005, privind achiziţionarea de către compania chineză CNPC a unei părţi din compania Canadian Petro Kazakhstan, parlamentul a amendat o lege prin care îi revenea dreptul de a se împotrivi, în primă fază, acestei tranzacţii.

Ca urmare, compania petrolieră naţională kazahă, KazMunaiGas, a cumpărat o parte din pachetul de acţiuni Petro Kazakhstan, în timpul preluării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb