• CE: cadru legal pentru soluţionarea disputelor
Comisia Europeană (CE) a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, un pas important pentru protejarea investiţiilor străine directe în Uniunea Europeană (UE), prin înaintarea unei propuneri de regulament care stabileşte un cadru legal cu privire la modul în care vor fi soluţionate disputele dintre investitori şi statele membre, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Pentru a se asigura că investitorii nu vor fi afectaţi de alocarea res-ponsabilităţii, în cazul unei dis-pute între stat şi investitor, Comisia propune un mecanism prin care responsabilitatea financiară să fie împărţită între UE şi statul membru în cauză, în funcţie de iniţiatorul acţiunii ce a determinat reclamaţia investitorului. Dacă măsura disputată este una luată la nivel comunitar sau mandatată statului membru prin intermediul dreptului comunitar, atunci UE va fi, în întregime, responsabilă de despăgubirile materiale. În caz contrar, obligaţia va reveni, în întregime, statului membru.
Prevederi de liberalizare sau protecţie a investiţiilor vor fi prevăzute în acordurile bilaterale de comerţ liber sau în acordurile bilaterale privind investiţiile şi, odată aprobate la nivel european, vor înlocui acordurile bilaterale ale statelor membre.
• China, investitor cu potenţial
Printre acordurile de investiţii pe care CE le pregăteşte, se numără şi un acord de investiţii UE-China. Investiţiile chineze în Uniune însumau, în 2010, numai 0,9 miliarde euro, 1,7% din total, în timp ce companiile europene au investit în China, în acelaşi an, 4,9 miliarde euro.
Cu toate acestea, trendul este unul pozitiv, investiţiile chineze s-au triplat în 2010, faţă de 2009, potrivit statisticilor Comisiei, şi oficialii chinezi şi-au arătat intenţia de a finanţa proiecte comune, în state din Europa Centrală şi de Est. Cu acces la piaţa unică, această zonă presupune, spre deosebire la vestul Europei, costuri mult mai scăzute cu forţa de muncă. În 2011, China a contribuit la crearea a 9.000 de noi locuri de muncă în UE, în special în sectoarele tehnologiilor nepoluante, arată un studiu recent al Ernst&Young.
Regulamentul reprezintă o etapă în consolidarea unei politici inves-tiţionale comunitare, intrată în competenţa exclusivă a UE, ca parte a Politicii Comerciale Comune, la adoptarea Tratatului de la Lisabona, şi va permite negocierea înţelegerilor cu privire la protecţia inves-tiţiilor la nivel european.
UE îşi doreşte ca în acest mod să asigure un cadru de siguranţă şi predictibilitate pentru investitorii străini şi să îşi consolideze poziţia de principală destinaţie a investiţiilor străine directe. Conform statisticilor oficiale, UE a atras, în 2011, investiţii în valoare de 225 miliarde euro, jumătate provenind din Statele Unite ale Americii (115 miliarde euro), urmate de Elveţia (34 miliarde euro), centrele financiare offshore (16 miliarde euro), Canada (7 miliarde euro), Hong Kong (6 miliarde euro), Japonia şi Brazilia (5 miliarde euro fiecare).
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Parlamentul European (PE) şi Consiliul UE în cadrul procedurii legislative ordinare.