UE implementează prima tehnologie cuantică în şase locaţii din Europa

V.G.
Internaţional / 4 octombrie 2022

UE implementează prima tehnologie cuantică în şase locaţii din Europa

Întreprinderea Comună Europeană de Calcul de Înaltă Performanţă (EuroHPC JU) a anunţat astăzi selecţia a şase locaţii care vor găzdui primele computere cuantice europene: în Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia şi Polonia.

Acestea vor fi integrate la faţa locului în supercalculatoarele existente şi vor forma o reţea largă în întreaga Europă. Investiţia totală planificată este de peste 100 de milioane de euro. Jumătate din sumă provine din fondurile UE şi cealaltă jumătate din cele 17 ţări participante la EuroHPC JU. Cercetătorii academicieni şi industria, indiferent unde se află în Europa, vor putea accesa aceste şase computere cuantice bazate pe tehnologie europeană de ultimă oră.

Noile calculatoare cuantice vor aborda, de asemenea, cererea în creştere pentru resurse de calcul cuantic şi potenţiale noi servicii din industria şi mediul academic european. Ei vor fi capabili să rezolve probleme complexe legate de domenii precum sănătatea, schimbările climatice, logistica sau utilizarea energiei, în câteva ore, mai repede decât lunile şi anii actuali necesari sistemelor actuale, toate acesta în timp ce consumă mult mai puţină energie.

Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al "O Europă Potrivită pentru Era Digitală", a declarat: "Acesta este un exemplu de proiect european prin excelenţă. Cu resurse şi cunoştinţe comune, putem prelua conducerea într-un domeniu care este esenţial pentru viitorul societăţii noastre digitale. Acest lucru contribuie la lupta noastră împotriva schimbărilor climatice. Şi este un pas esenţial al viziunii de implementare în Europa a unei infrastructuri de calcul cuantic şi supercalculator de clasă mondială, accesibilă în întreaga UE."

Noile calculatoare cuantice sunt de aşteptat să fie disponibile în cele şase locaţii de mai sus până în a doua jumătate a anului 2023. Ele vor sprijini o gamă largă de aplicaţii cu relevanţă industrială, ştiinţifică şi societală pentru Europa:

-Dezvoltarea mult mai rapidă şi eficientă de noi medicamente, cu crearea unui "geamăn digital" al unui corp uman pe care, de exemplu, să se efectueze teste virtuale de medicamente.

-Rezolvarea problemelor complexe de logistică şi programare pentru a ajuta companiile să economisească timp şi combustibil.

-Dezvoltarea şi testarea într-un mediu virtual de noi materiale precum polimeri pentru avioane, convertoare catalitice pentru maşini, celule solare sau supraconductori la temperatura camerei care ar putea stoca energie pe termen nelimitat.

-Aceste noi computere cuantice reprezintă un pas către a ne ajuta să ne atingem obiectivele deceniului digital de a avea primul nostru computer cu accelerare cuantică până în 2025, precum şi de a fi la vârf de capabilităţi cuantice până în 2030.

Aceasta este o iniţiativă pur europeană: aceste mecanisme vor consta în întregime din hardware şi software european, valorificând tehnologia europeană dezvoltată în cadrul iniţiativelor cuantice finanţate de UE, programe naţionale de cercetare şi investiţii private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb