Comisia Europeană analizează modalităţile prin care poate utiliza bugetul blocului comunitar pentru a face plăţi în avans către producătorii de armament şi muniţie, în ideea de a-i stimula să majoreze producţia şi de a accelera livrările de arme destinate Ucrainei, informează Agepres.
O propunere finală a Executivului comunitar ar urma să fie comunicată statelor membre înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din data de 7 martie, a dezvăluit un oficial european. "Avem nevoie de o nouă injecţie pentru a pune în mişcare industria de apărare. Realitatea a depăşit sistemele actuale", a apreciat oficialul.
Conform sursei citate, planurile sunt elaborate cu sprijinul avocaţilor Comisiei având în vedere că tratatele europene interzic utilizarea fondurilor blocului comunitar în scopuri militare. Este posibil ca planurile să fie ajustate înainte de a fi date publicităţii având în vedere aspectele legale.
Propunerea ar viza o repetare a iniţiativei Comisiei Europene de a asigura vaccinuri Covid-19 la începutul pandemiei. Atunci, Bruxelles-ul a făcut plăţi în avans către companiile farmaceutice pentru a se asigura că statele membre, care au acoperit costurile finale ale vaccinurilor, vor avea cantităţi suficiente.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara la finele săptămânii trecute că acorduri de achiziţie în avans "ar da industriei de apărare posibilitatea de a investi acum în linii de producţie pentru a majora cantităţile pe care le poate livra".
Asigurarea unor cantităţi suficiente de muniţie pentru Ucraina a devenit o problemă acută în ultimele săptămâni, în condiţiile în care o serie de oficiali de rang înalt, inclusiv secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avertizat că industria de apărare in Europa este presată să ţină pasul cu cererea, continuă sursa.
În fiecare zi, Rusia trage peste 20.000 de obuze de artilerie în Ucraina, echivalentul producţiei uzinelor europene într-o lună, în timp ce Ucraina trage aproximativ un sfert din numărul Rusiei.
În replică, capitalele europene şi-au exprimat sprijinul pentru propunerile care vizează contractele de achiziţii comune în ideea de a accelera comenzile de apărare şi a-i încuraja pe producători să îşi majoreze producţia. Însă propunerea Comisiei Europene ar accelera în mod semnificativ acest efort prin utilizarea bugetului comunitar, în valoare de 1.000 de miliarde de euro pe şapte ani, pentru a garanta aceste comenzi.
"UE are la dispoziţie mai multe căi pentru a avansa cu un astfel de proiect", a apreciat un al doilea oficial european. "Va trebui găsit un anumit tip de mecanism de compensare pe termen lung, iar bugetul UE este cea mai importantă miză", a adăugat oficialul.
Propunerea Comisiei vine la aproape un an după aşa-numitul Instrument european pentru pace, în valoare de 5,5 miliarde de euro, care a fost utilizat pentru a rambursa statelor membre pentru armamentul pe care l-au furnizat Ucrainei. Însă oficialii subliniază că având în vedere necesitatea urgentă de a stimula industria de apărare să îşi majoreze producţia, este nevoie de bani în avans, mai degrabă decât în retrospectivă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 11:11)
Mai precis sefii corupti de la UE,vor sa finanteze
din banii oamenilor cinstiti din taxe si impozite,
fara sa aiba mandat legal ptr. asa ceva
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 15:13)
Nu e din banii tai sau ai nostri.
Romania ia mai multi bani de la UE decat contribuie. Deci e beneficiar net.