• Anca Boagiu: "PSD a băgat sub masă informaţii privind integrarea României în UE"
• Scrisoarea de avertizare încă menţionează "marii corupţi"
Scrisoarea de avertizare trimisă de Comisia Europeană vine la puţin timp după raportul de ţară şi prezintă aceleaşi recomandări privind susţinerea planului de aderare a ţării noastre la UE în 2007.
Anca Boagiu, ministrul Integrării Europene, a afirmat ieri că această scrisoare nu este un instrument nou utilizat în procesul de monitorizare şi "nu trebuie privită apocaliptic căci este un instrument de lucru în beneficiul statului român". Domnia sa a infirmat zvonurile potrivit cărora scrisoarea vine pe fondul scandalurilor interne din ultima perioadă şi a spus că "aceste comentarii făcute de cei din PSD ar trebui să înceteze, mai ales că atunci cînd au fost la guvernare au făcut un secret din procesul de integrare".
Conform declaraţiilor minis-trului Integrării Europene, "PSD a uitat că nu ei urmau să se integreze în UE, ci întreaga ţară şi de aceea trebuie să vorbească mai puţin negativ şi să vadă mai mult ce au ei de făcut în acest proces".
O scrisoare similară a fost trimisă de către Comisia Europeană şi Bulgariei, iar procedura a fost utilizată şi pentru statele care au aderat la UE în 2004. "Scrisoarea este o prescurtare a raportului de ţară şi ne ajută în identificarea precisă a punctelor nevralgice", este de părere Anca Boagiu.
Deşi ţara noastră are probleme în domenii precum legislaţia privind achiziţiile publice, lupta împotriva pirateriei, agricultură, conectarea sistemelor informatice cu cele din UE, mediu şi justiţie, problemele majore rămîn în agricultură. "Nici un minister nu este presat de acest raport, însă toate sînt responsabile, cu un plus de îndeplinit în agricultură", a afirmat Anca Boagiu.
Comisia Europeana apreciază progresele ţării noastre în îndeplinirea criteriului politic şi economic, cu accent pe asigurarea economiei de piaţă funcţionale. În acelaşi timp, prin intermediul scrisorii i se solicită ţării noastre o accelerare a ritmului de luare a măsurilor necesare pregătirilor de aderare, dar şi o invitaţie de a considera Comisia drept un partener. Astfel, ţara noastră poate solicita consultanţă departamentelor avizate din cadrul UE, iar Ministerul Integrării Europene se va consulta săptămînal cu ministerele vizate în procesul de integrare.
Corupţia va rămîne însă principala temă în dezbaterea integrării, deşi Anca Boagiu a afirmat că în scrisoare şi în raportul de ţară nu s-a mai vorbit de "marii corupţi". Din păcate însă, scrisoarea de avertizare conţine această sintagmă.