UE nu crede că SUA vor extinde exceptarea sa de la plata taxelor vamale pe oţel şi aluminiu

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai 2018

UE va negocia acorduri de liber schimb cu Australia şi Noua Zeelandă

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat ieri că nu crede că Statele Unite ale Americii vor mai prelungi exceptarea Europei de la plata taxelor vamale pentru oţel şi aluminiu, aşa cum au făcut în mai, şi a precizat că SUA consideră că ceea ce Uniunea Europeană a pus pe masa negocierilor "nu este mulţumitor", relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

La sosirea la un consiliu pentru Comerţ, comisarul a explicat că ia legătura cu secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross, "de câteva ori pe săptămână", şi a semnalat că blocul comunitar nu vede deocamdată "cu claritate" ce decizie ar putea lua preşedintele Donald Trump la 1 iunie, când va expira termenul acordat UE pentru exceptarea de la plata taxelor vamale pentru oţel şi aluminiu.

"Nu cred că exceptarea va fi prelungită şi va trebui să fim pregătiţi pentru diferite scenarii", a spus Malmstrom.

Aşa cum a arătat săptămâna trecută, la negocieri, Uniunea Europeană este dispusă să se angajeze în negocieri comerciale pentru a îmbunătăţi relaţiile bilaterale în această privinţă, dar numai după ce va fi asigurată o exceptare permanentă de la plata taxelor de 25% pentru oţel şi de 10% pentru aluminiu, anunţate de Trump.

Însă, comisarul european a admis că SUA nu consideră "suficientă" propunerea de reluare a discuţiilor comerciale în momentul în care se va garanta această exceptare şi a reiterat că se pregătesc diferite scenarii, începând de vineri.

Ministrul bulgar al Economiei, ţară ce deţine preşedinţia UE, a reamintit, la sosirea sa, că SUA sunt un partener al Europei şi obiectivul este găsirea unei soluţii "echilibrate şi corecte" pentru ambele părţi. Acesta a precizat că la finele reuniunii liderilor UE de la Sofia, de săptămâna trecută, concluzia a fost că blocul comunitar trebuie să fie în continuare exclus de la plata acestor taxe vamale.

Pe de altă parte, miniştrii europeni ai Comerţului au autorizat ieri Comisia Europeană să demareze negocierile în vederea încheierii unor acorduri de liber schimb cu Australia şi Noua Zeelandă.

În pofida distanţei care le separă de UE, schimburile comerciale dintre UE şi Australia şi Noua Zeelandă sunt comparabile cu cele dintre UE şi Mexic şi Canada.

"Acest semnal reaminteşte restului lumii importanţa acordată de UE des­chiderii, liberului schimb şi cooperării mondiale", a subliniat ministrul bulgar al Economiei, Emil Karanikolov, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE.

"Să te închizi în faţa lumii nu este bine nici pentru afaceri şi nici pentru economia mondială", a apreciat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

După discuţiile pregătitoare, în luna septembrie 2017, CE a prezentat mandatele de negociere cu autorităţile de la Canberra şi Wellington. Asta, în condiţiile în care UE a încheiat acorduri de parteneriat cu Australia în 2018 şi cu Noua Zeelandă în 2017.

"Sectoarele europene susceptibile să profite cel mai mult de pe urma acordurilor de liber schimb sunt echipamentele auto, maşinile, produsele chimice, industria alimentară şi serviciile", explică într-un comunicat Consiliul UE, adăugând că mandatele de negociere acordă o atenţie specială protejării sectoarelor vulnerabile, precum agricultura.

UE este al treilea partener comercial al Australiei. În 2017, cele două zone au încheiat schimburi în valoare de 47,7 miliarde euro, iar UE a înregis­trat un excedent de peste 21 miliarde euro.

UE exportă în principal produse manufacturate, în timp ce Australia vinde europenilor în special produse miniere şi agricole.

Schimburile comerciale pe relaţia cu Noua Zeelandă s-au cifrat la 8,7 miliarde euro anul trecut, iar UE este al doilea partener comercial pentru Noua Zeelandă, după Australia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb